Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jan Söderblom gjorde en tvärvändning från solist till dirigent: "Jag tröttnade på att spela violin”

Från 2021
Jan Söderblom sitter med benen i kors i en beige fåtölj. Färggranna tavlor hänger på väggarna i bakgrunden.
Bildtext Dirigenten Jan Söderblom gäster programmet En Önskan och berättar bland annat hur han valde bort en framgångsrik karriär som violinist.
Bild: Dan Gustafsson, Parad Media

Jan Söderblom hoppar av gymnasiet och flyttar till Stockholm för att studera klassisk musik. Han blir en skicklig violinist och uppträder utomlands med ansedda orkestrar och har en lysande karriär på gång - när han väljer att ställa violinen på hyllan.

Jan Söderblom är 16 år när han avbryter gymnasiestudierna hemma i Finland och flyttar till Sverige. Han börjar studera klassisk musik på Edsberg slott, som är en ansedd musikhögskola och idag en del av Kungliga musikhögskolan. 

– Jag åkte till Stockholm redan under högstadiet och fick musiklektioner, det var otroligt inspirerande och jag insåg att jag ville satsa på musiken på heltid.

Jan Söderblom gästar veckans avsnitt av En Önskan. I programmet talar han om sin barndomsfamilj där det musicerades mycket, om sin karriär inom den klassiska musiken och om hur han slutligen valde att bli dirigent. - Spela upp på Arenan

Han visste redan i tonåren att musiken skulle bli hans yrke. 

– Jag var tvungen att övertyga mina föräldrar om att jag var säker på min sak, säger Jan Söderblom i programmet En önskan där han berättar om hur det var att växa upp i en musikerfamilj och om sin karriär inom den klassiska musiken.

En familj sitter tätt runt en soffa och ett piano. En äldre man och kvinna sitter i soffan och fem barn sitter bakom soffan och spelar varsitt instrument i famnen.
Bildtext Jan Söderblom är yngst i en syskonskara på fem. Alla barn spelade instrument och Jans pappa, Ulf Söderblom, gjorde en 40 år lång karriär som huvuddirigent på Nationaloperan.
Bild: Privat

Tröttnade på violinen och sadlade om till dirigent

Efter Stockholm fortsatte studierna i bland annat Oslo och London och Jan Söderblom blev en skicklig violinist som hade alla möjligheter att bryta igenom internationellt. Trots en strålande karriär valde han ändå att sätta violinen på hyllan.

– Som violinist vill folk gärna höra virtuost spelande men jag blev väldigt trött på det. Trots att jag hade framgång som violinist så upplevde jag aldrig att de här klassiskt virtuosa styckena, av kända violinister som l Paganini och Wieniawski, var min grej.

Ett svartvitt foto på en kvartett med fyra pojkar sitter på varsin stol och spelar violin.
Bildtext Jan Söderblom fick sin första violin som fyra år gammal. På bilden Nya Helsingfors kvartett som grundades år 1982.
Bild: Privat

Nu ville han ställa sig framför orkestern istället.

– Jag hade spelat violin nästan hela mitt liv, så länge att jag inte mera kom ihåg hur det var att inte spela violin. Musiken hade nästan alltid betytt violinen som instrument, det var min röst.

Han började på utbildningen för dirigenter på Sibelius-Akademin. Som lärare hade han bland andra de legendariska dirigenterna Leif Segerstam och Jorma Panula.

– När man spelar ett instrument får de här instrumentala utförandena alltid väldigt mycket uppmärksamhet. Jag kände ett enormt starkt behov av att möta musiken utan violinen.

Det var ett stort jobb att sadla om.

– Jag kände en spontan längtan efter att få leda orkestern. Men det tog många år för mig att arbeta bort vanor som jag hade tagit till mig som konsertmästare och solist.

Ett svartvitt foto på en ung Jan Söderblom som spelar violin.
Bildtext Han uppträdde mycket utomlands med fina ansedda orkestrar och hade en lysande karriär på gång.
Bild: Privat

Väljer att gå sin egen väg

Jan Söderblom har alltid gått sin egen väg och idag kan man kalla honom för en mångsysslare inom den klassiska musiken. Han är bland annat soloviolinist, dirigent, festivalarrangör och kammarmusiker.

Jan Söderblom och Ira Hammermann sitter i varsin fåtölj  mitt i ett konstgalleri.
Bildtext Jan Söderblom tillsammans med programledaren Ira Hammermann i En Önskan.
Bild: Dan Gustafsson, Parad Media

Hans nyfikna personlighet har öppnat upp för mycket.

– Jag är lite rastlös. Först försökte jag tvinga in mig i bara en låda men märkte att det var trångt och gjorde några kompromisser och började göra annat också. Sen insåg jag att det är bara sådan jag är och så började jag utveckla min mångsidighet istället.

Avsnittet sänds den 10 oktober kl 19 på Yle Fem. Du hittar också programmet på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln