Senaten godkände höjning av USA:s skuldtak – men krisen är inte över
USA har åtminstone tillfälligt undvikit en skuldkatastrof, sedan senaten på torsdagen godkände ett lagförslag om att höja landets så kallade skuldtak. Därmed klarar USA av sina betalningar i ytterligare två månader.
Skuldtaket innebär den summa som förbundsstaten kan lyfta i lån under ett budgetår.
I dag är USA:s skuldtak 28 400 miljarder dollar. Politikerna enades om att höja det med 480 miljarder dollar. Därigenom kan de federala myndigheterna fortsätta verksamheten till början av december.
Senaten röstade med 50 röster mot 48 för en höjning av skuldtaket. Demokraterna stödde höjningen, republikanerna motsatte sig den. Två republikanska senatorer avstod från att rösta.
Frågan går nu vidare till representanthuset, som väntas rösta om frågan den 12 oktober, skriver Wall Street Journal. Därefter ska lagförslaget godkännas av president Joe Biden.
Vissa federala myndigheter hotades av nedstängning om skuldtaket inte höjdes.
Yellen skeptisk till idén med skuldtak
Omröstningen hade föregåtts av mycket bråk mellan republikaner och demokrater. Båda lägren anklagade varandra för läget, som kunde ha svåra konsekvenser för hela världsekonomin.
Och krisen är som sagt bara tillfälligt avvärjd. Nu fortsätter gnabbet mellan partierna om hur en bestående lösning, som ska gälla från och med december, borde se ut.
Finansminister Janet Yellen varnade tidigare i veckan för en eventuell finanskris och recession, om inte USA kan sköta sina skulder. Hennes ministerium hade räknat ut att de federala pengarna kunde vara slut den 18 oktober, inom mindre än två veckor.
Yellen säger sig vara nöjd med senatens beslut, men hon tycker att skuldtaket vållar allt mer problem för USA.
– Det har lett till en serie av politiskt farliga konflikter, som gör att både amerikanerna och de globala marknaderna måste undra om USA tar betalandet av sina räkningar på allvar, säger Yellen till CNN.