Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stödförening till Elokapina misstänks ha samlat in pengar för olaglig verksamhet – vice ordföranden nekar: "Elokapina har också verksamhet som inte innehåller civil olydnad"

Från 2021
Uppdaterad 08.10.2021 17:04.
Elokapinan mielenosoitus Pitkälläsillalla
Bildtext Klimataktivisterna i Elokapina har under den senaste veckan stoppat trafiken på bland annat Långa bron. Polisen grep i samband med det över 120 personer som inte lydde order om att flytta på sig.
Bild: Kirsi Teräväinen / Yle

Polisen utreder just nu om Elonvaalijat, som är stödförening till klimatrörelsen Elokapina, gjort sig skyldig till penninginsamlingsbrott. Enligt polisen har medel från penninginsamlingen använts för olaglig verksamhet. Föreningens vice ordförande Lauri Kangassalo säger till Svenska Yle att föreningen informerat Elokapina om att medlen inte ska användas för olagligheter.

Polisen begärde på torsdagen att Helsingfors tingsrätt tar föreningen Elonvaalijats tillgångar i kvarstad.

Det är fråga om en stödförening till klimatrörelsen Elokapina som under den senaste veckan demonstrerat i Helsingfors och stoppat trafiken på Mannerheimvägen och Långa bron.

Polisen misstänker föreningen för två penninginsamlingsbrott. Det ena har skett mellan den 26 april och 18 juni 2021 och det andra den 15 september 2021.

Misstänks ha samlat in pengar för olaglig verksamhet

Polisen misstänker att föreningen brutit mot sjätte paragrafen i lagen om penninginsamlingar. Det vill säga att det inte är tillåtet att samla in pengar för att finansiera verksamhet som klart äventyrar den allmänna ordningen eller säkerheten, eller för att finansiera lagstridig verksamhet.

Polisen misstänker också att Elonvaalijat har överskridit insamlingsgränsen i sin anmälan om penninginsamlingen.

– Jag tar inte ställning till antalet misstänkta eller andra detaljer i det här skedet av förundersökningen, säger förundersökningsledare kriminalkommissarie Juha-Matti Suominen till Svenska Yle.

Förundersökningen inleddes rätt nyligen. Enligt Suominen har polisen fått in flera anmälningar om saken och dessutom har polisen gjort egna undersökningar.

"Elokapina har också verksamhet som inte innehåller civil olydnad"

Föreningen Elonvaalijat har samlat in pengar för att finansiera reklamaffischer, hyra för tält och ljudanläggningar, kostnader för logistik samt resekostnader för dem som deltar i demonstrationerna.

Enligt Elonvaalijats vice ordförande Lauri Kangassalo har pengarna använts för att stödja Elokapinas lagliga verksamhet.

– Civil olydnad som Elokapina håller på med får mycket uppmärksamhet i media men Elokapina har också verksamhet som inte innehåller civil olydnad, säger Kangassalo.

Föreningen uppger sig inte betala böter

Som exempel ger han att föreningen finansierade Elokapinas sommaruppror på Senatstorget och betalade för flygblad och affischer.

– Vi betalade också Teostoavgifterna för musiker som uppträdde där. Vi har informerat Elokapina att de insamlade medlen inte kan användas för olaglig verksamhet.

Enligt Kangassalo har föreningen inte betalat demonstranternas böter när de bötfällts för tredska mot polisen.

"Insamlingarna har avbrytits innan gränsen har uppnåtts"

Penninginsamlingarna har anmälts till polisen som småskaliga insamlingar, där syftet är att samla in en begränsad summa pengar under en kort tid.

– Om man har en småskalig insamling får man samla in högst 10 000 euro, men vi har hållit oss inom den gränsen. Insamlingarna har avbrytits innan gränsen har uppnåtts. Vi anser att vi har agerat enligt lagen, säger Kangassalo.

Elonvaalijat ry har registrerats hos Patent- och registerstyrelsen i augusti 2019. Föreningens postadress är adressen till förlaget Voima Kustannus Oy. Förlaget ger ut vänstertidningen Voima.

Målet med Elokapinas demonstrationer är att regeringen ska utlysa klimatnödläge.

Kommentarerna på den här artikeln stängs klockan 17 på fredag 8.10.

Diskussion om artikeln