Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Slopa inte munskyddet – epidemiläget gör att munskydd rekommenderas i hela Nyland

Uppdaterad 08.10.2021 11:58.
En man som har ett ansiktsskydd på sig.
Bildtext Munskydd bör användas bland annat i kollektivtrafiken.

Nylänningarna rekommenderas att använda munskydd trots att begränsningarna hävs, eftersom epidemiläget försämras. Munskydd borde användas i bland annat kollektivtrafik och i allmänna lokaler inomhus, säger myndigheterna.

Coronaepidemin i Nyland har tagit ett steg i sämre riktning i flera kommuner, skriver Helsingfors och Nylands sjukhusdistrikt HUS i ett pressmeddelande. 

Munskyddens betydelse ökar då begränsningarna avvecklas, säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen i pressmeddelandet. 

“Det är bra att komma ihåg att munskydd också skyddar mot andra luftvägsinfektioner. Vi uppmanar befolkningen att fortsätta använda munskydd, oberoende av vaccinationsskydd, i kollektivtrafiken, i allmänna lokaler inomhus och i alla situationer där fysisk distansering inte är möjlig och det finns en risk för smitta”, säger Ruotsalainen.

HUS ställföreträdande chefsöverläkare Jari Petäjä säger att munskydd skyddar användaren och andra mot coronavirussmitta. 

“Det ser ut som att coronaviruset kommer att finnas länge bland oss och vi måste anpassa oss till att det kommer fler accelerationsskeden i epidemin även i fortsättningen”, säger Petäjä. 

Här kan du läsa mera om rekommendationen om munskydd.