Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tur i oturen när trålare spred olja i havet i Lappvik – räddningsmanskapet övade oljebekämpning i närheten två dagar innan olyckan

Från 2021
Jörgen Engroos och Fredrik Kevin står på kajen bredvid en stor trålare som ligger halvvägs under vattenytan.
Bildtext Jörgen Engroos och Fredrik Kevin från Skogby FBK ryckte ut till olycksplatsen på Strömudden.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Vädret och omständigheterna var lyckosamma när en trålare sjönk vid en kaj på Strömudden i Lappvik i Hangö. Nu utvecklas beredskapen så att mer utrustning för oljebekämpning lagras i Skogby.

Larmet om att den 21 meter långa trålaren sjunkit kom på onsdagsförmiddagen (6.8). När frivilliga brandkåren från närliggande Skogby kom till platsen hade räddningsverket redan börjat lägga ut vita, absorberande oljebommar i vattnet kring trålaren.

Efterhand kom fler räddningsenheter till platsen och området kunde omgärdads med röda oljebommar, vars uppgift är att förhindra att oljan sprids ytterligare i havet.

Nedan kan du se en video från olycksplatsen, filmad på onsdagen då oljebekämpningsarbetet var i full gång.

Räddningsuppdrag i Lappvik - Spela upp på Arenan

Vädrets makter var på manskapets sida, konstaterar kårchefen Fredrik Kevin från Skogby FBK. Vinden låg på åt rätt riktning och spred inte ut oljan i den närliggande skärgården.

Vita och röda oljebommar ligger i vattnet vid strandbrynet.
Bildtext Ungefär 300 meter av strandlinjen är omgärdad av bommar.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Av en tillfällighet ordnades en oljebekämpningsövning i närliggande Skogby hamn bara två dagar innan olyckan. Då ingärdades kajen i princip på samma sätt som på olycksplatsen i Lappvik.

Större konsekvenser om utrustning inte finns nära till hands

Efter veckans övning och olycka har Skogby FBK och räddningsverket diskuterat hur oljebekämpningsarbetet lokalt kunde utvecklas. Kårchefen Fredrik Kevin konstaterar att det överlag finns mycket utrustning på området men att logistiken är ett problem.

För att arbetet ska löpa ännu bättre i framtiden ska baslagret med utrustning bli större i Skogby.

– Är vi tvungna att vänta ett par, tre timmar på material så kan konsekvenserna vara helt annorlunda, konstaterar Kevin.

En sjunkande trålare ligger förtöjd vid en kaj. I bakgrunden syns en räddningsbåt och oljabommar som avgränsar området kring trålaren.
Bildtext Oljebekämpningsarbetet fortsätter på platsen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

På Strömudden i Lappvik fortsätter bommarna sitt arbete med att suga upp oljan ur havet.

Hur länge det tar innan de vita bommarna har absorberat all olja är svårt att beräkna, säger Jörgen Engroos från Skogby FBK. Det beror till exempel på hur mycket olja som finns i trålaren.

Diskussion om artikeln