Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slut på gratis coronatestning – i Tyskland blir livet för ovaccinerade nu dyrare

Från 2021
En kvinna går förbi en skylt för coronatestning.
Bildtext Coronatestning har varit en viktig del av den tyska coronastrategin. Från och med i dag börjar testandet kosta.
Bild: /All Over Press

I Tyskland kommer det i dag en stor förändring i landets coronastrategi. Där det hittills har varit gratis att låta testa sig, måste man nu börja betala för testen. För personer som inte är vaccinerade kan det här bli dyrt i längden.

Från och med i dag är det slut. Vill man i Tyskland uppvisa ett negativt coronatest för att till exempel gå på restaurang eller bio, så måste man nu betala för det här intyget.

Ett så kallat snabbtest beräknas kosta omkring 20 euro och för ett PCR-test, som på vissa håll behövs för att gå på till exempel nattklubb, får man betala över det dubbla.

Den tyska coronastrategin har hittills bland annat byggt på omfattande testning och att man som ovaccinerad måste visa upp negativa testresultat för att få tillträde till olika tillställningar och platser.

– När vaccinen nu redan en längre tid har varit tillgängliga för alla är det dags att slopa gratistesten, säger förbundskansler Angela Merkel.

De enda undantagen gäller för barn och unga under 18 år och för personer i vissa specialgrupper, som till exempel gravida.

Också i de fall då det finns en misstanke om en eventuell smitta förblir testen gratis.

Hopp om fler vaccinerade

Genom att slopa gratistesten vill man bland annat se till att den vaccinerade majoriteten av befolkningen inte längre ska behöva stå för kostnaderna för de personer som har valt att inte ta coronavaccinet.

Samtidigt hoppas man att åtgärden ska få hittills ovaccinerade att nu tänka om.

I Tyskland har omkring 65 procent av befolkningen fullt vaccinskydd, men bland annat på grund av vissa brister i rapporteringen utgår man från att andelen vaccinerade i själva verket är något högre än vad den officiella statistiken egentligen visar.

Kritikerna menar ändå att de personer som hittills inte har låtit vaccinera sig samtidigt är de som i framtiden inte kommer att gå på test överhuvudtaget. På så sätt kan slutet för gratistesten innebära att många coronafall inte upptäcks alls och att smittspridningen ökar igen.

Man varnar också för att intygen är relativt lätta att förfalska.

Livet som ovaccinerad kan i Tyskland nu också på ett annat sätt komma att få ekonomiska följder. Senast från och med den 1 november kan ovaccinerade som hamnar i karantän bli utan lön för karantänstiden.

Hittills har delstaterna ersatt arbetsgivaren för lönekostnaderna i de fall där en anställd har varit i karantän. För de allra flesta ovaccinerade anställda faller den här ersättningen nu bort.

Regeln tillämpas redan i vissa tyska delstater.