Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tjeckerna väljer mellan öst och väst – parlamentsvalet kretsar kring populisten Andrej Babiš

Uppdaterad 08.10.2021 15:59.
Partiledarna står på scenen inför den sista partiledardebatten före det tjeckiska parlamentsvalet.
Bildtext Partiledarna förbereder sig för den sista partiledardebatten. Premiärminister Andrej Babiš längst ut till höger.

I Tjeckien ordnas parlamentsval på fredag och lördag. Den EU-skeptiske miljardären Andrej Babiš hoppas på att få fortsätta som premiärminister i fyra år till, men skandalerna kring honom kan sätta stopp för det.

Parlamentsvalet i Tjeckien handlar om underhuset. Det är där den politiska makten finns och senaten har inte ens vetorätt om underhuset godkänner en lag.

Den här gången kan det beskrivas som en folkomröstning om regeringschefen och miljardären Andrej Babiš. Babiš politik kan i första hand beskrivas som EU-fientlig centerpolitik.

– Den enda verkligt hållbara lösningen för att bekämpa att Europa utrotas är att öka födelsetalen för den ursprungliga europeiska befolkningen, sa den omstridde tjeckiske premiärministern Babiš i ett tal för ett par veckor sedan.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš.
Bildtext Andrej Babiš är en erkänt duktig populist som brukar veta vad hans egna väljare vill höra.

– Bara genom att stoppa massmigrationen och öka vår egen nativitet kan vi undvika den situation som vi ser i Västeuropa, som förändras framför våra ögon för varje år som går, fortsatte han.

I ekonomiska frågor går han gärna något vänsterut, i kulturella långt högerut.

Han är ändå inte lika radikal som kollegerna i Ungern och Polen, men politiken har samma inslag av att suga åt sig så mycket makt och rikedom som möjligt åt den innersta kretsen.

Pandoradokumenten

Babiš chanser att bli omvald minskade betydligt efter Pandoraläckan. Där avslöjades att han använde offshore-bolag för att dölja ett villaköp i södra Frankrike värt över 15 miljoner euro.

Tusentals samlas på strandpromenaden i Nice för en tyst minut den 18 juli 2016.
Bildtext Andrej Babiš har ett chateau på Franska rivieran. Han blev Tjeckiens rikaste man i vintras när hans främsta konkurrent Petr Kellner omkom i en helikopterolycka i Alaska.

Avslöjandet hann inte påverka opinionsundersökningarna, där hans parti ANO har varit störst med ett stöd på drygt 25 procent.

Men försprånget till det liberalkonservativa partiet Medborgardemokraterna och det vänsterliberala Piratpartiet har minskat. De har kring 20 procent var.

Om Babiš vill fortsätta styra kräver det antagligen ännu närmare samarbete med socialdemokraterna, som nu är med i regeringen men vars understöd har sjunkit.

Animerad bild av hand som lägger röstsedel i valurnan.

Dessutom kan han vara tvungen att ta med de Putinvänliga kommunisterna i regeringen. Kommunisterna har fungerat som stödparti de senaste åren.  

Valmatematiken kan innebära att Pandoradokumenten blir tungan på vågen, vilket oppositionen utnyttjar fullt ut.

– Det här är mekanismer som används vid penningtvätt och inom organiserad brottslighet. Det här är allvarligt och har avgörande betydelse för valet, säger Piratpartiets ledare Ivan Bartoš. 

Han fick antagligen dåliga råd av någon och underskattade att ministrars fastighetsdeklarationer är striktare

― Andrej Babiš i våras när en av hans ministrar tvingades avgå i samband med en skattefuskskandal

– Dessutom ljög premiärministern flera gånger om det här år 2011 och 2015 i samband med Panamaläckan, fortsätter Bartoš. Då sa han att han inte har några företag i skatteparadis.

Den nuvarande regeringen har sagt att den tar kampen mot korruptionen på allvar, men väldigt lite har skett i praktiken.

– Babiš kritiserade skatteparadisen och säger att han vill kämpa emot dem. Men det visar sig att han själv använder de här maffiametoderna, säger Bartoš.

Piratpartiet har ingått ett valförbund med det liberala partiet Borgmästarna och de obundna, som leds av Vít Rakušan. Han var frän i den sista stora valdebatten på TV.

Två män i mörkblåa kostymer står på en höjd med utsikt över en stad.
Bildtext Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Andrej Babiš har goda relationer. Orbán har aktivt deltagit i kampanjen att få Babiš omvald.

– Snälla, gå och rösta. Antingen fortsätter vi vara en liberal demokrati eller så följer vi Ungerns väg mot öst. Vill ni ha ärliga politiker eller en oligark som vill ha staten för sig själv?, frågade Rakušan retoriskt.

Premiärminister Babiš starka kort är löften om kraftigt höjda pensioner och allmänhetens rädsla för invandrare.

– Tjeckerna är i allmänhet irriterade på muslimer, säger politologen Josef Mlejnek. Det finns en enorm rädsla för islam.

Han påpekar att det i första hand handlar om en irrationell rädsla för det okända.

– Det är paradoxalt eftersom vi inte har nästan några migranter alls här. Människor känner inga muslimer och är mer rädda här än i de länder där folk har egna erfarenheter av immigranter.

Det här är ett av de viktigaste valen på många år – antingen fortsätter vi vara en liberal demokrati eller så följer vi Ungerns väg

― Vit Rakušan

När Mlejnek har följt partiernas valkampanjer har han slagits av hur polariseringen kring Babiš person har tagit över nästan hela den politiska debatten.

– Det  är en trend som har pågått i snart tio år, men nu verkar den ha blivit den enda avgörande skiljelinjen i det tjeckiska samhället, säger han. 

Karta.