Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Topplagen vill avsluta med stil för cancersjuka tränaren och profilspelarna som lägger av: "Har blivit en del tårar"

Uppdaterad 09.10.2021 16:21.

Melankoli och målkalas – det är förväntningarna då topplagen KuPS och TiPS avslutar säsongen i Nationella ligan. Den tidigare landslagsspelaren Tia Hälinens val att lägga skorna på hyllan som bara 27-åring och TiPS-tränaren Pauliina Miettinens cancerdiagnos gör att känslorna är på ytan. Matchen sänds på TV2 från och med klockan 16.20. 

En cancerdiagnos, känslosvall inom laget, ett beslut att sluta – och sedan att fortsätta …

Samtidigt som TiPS har fortsatt prestera på topp i den Nationella ligan har det hänt mycket utanför gräsmattorna. Den omtyckta tränaren Pauliina Miettinen fick i somras veta att hon har cancer, någonting hon berättade om öppet i Helsingin Sanomat för ett par veckor sedan.

Efter artikeln har Miettinen översvämmats av positiv feedback, någonting som hon säger att betytt mycket.

– Det har blivit en del tårar. Jag blir rörd nu då jag tänker på det och jag är glad över att jag öppet berättade om läget, säger Miettinen med darrande stämma då Yle Sporten ringer upp.

Just nu ser hälsoprognosen lovande ut för Miettinen, som också hunnit starta en kampanj för att synliggöra vikten av tidig diagnostisering. 

Tia Hälinen teki hattutempun JyPKia vastaan ja sai tästä palkinnoksi hatun päähänsä.
Bildtext Pauliina Miettinen (i mitten) känner Tia Hälinen ut och in. Duon samarbetade redan i PK-35 Vanda i början av 2010-talet.

Miettinen meddelade tidigare att hon slutar som tränare för Dickursbyklubben för att resa runt och förverkliga sig själv. Men nu har hon ändrat sig, hon fortsätter lotsa laget – men tänker också hinna resa.

En som däremot inte fortsätter är Tia Hälinen, som gjort en kanonsäsong i ligan. Det tidigare utlandsproffset, med ett förflutet i damallsvenskan och den tjeckiska ligan, har gjort elva mål och passat fram till sex. 

Nu lägger hon av med en silvermedalj runt halsen och sadlar om till en friidrottssatsning på 800 meter.

– Det är kul att hon fortsätter jobba inom TiPS organisation och har lovat att vara lagledare om vi åker och spelar utomlands, säger Miettinen med road stämma.

Tia Hälinen omfamnar lagkamrater.
Bildtext Tia Hälinen är TiPS bästa målskytt.

KuPS guldfest börjar på allvar

Också i hemmalaget KuPS finns det en profil som lämar laget: Neea Berg, som redan spelade i ligan för 18 år sedan. Mittfältaren har tillbringat hela sin karriär i Kuopiofotbollens tidigare oglamourösa förhållanden – och avslutar nu på topp.

För KuPS del har säsongen varit en total fullträff. Laget har dominerat i ligan och säkrade ett högst välförtjänt guld i den förra omgången, efter 1–0 borta mot HJK.

Nu vill laget avsluta med stil, med en sjunde seger på raken. 

– Det blir en historisk fest. Jag tror och hoppas på att vi slår publikrekordet, säger tränaren Ollipekka Ojala.

KuPS spelare ser glada ut och firar ligatiteln.
Bildtext KuPS säkrade guldet förra helgen.

Hemmalagets lots förutspår en anfallsglad fotbollsfest mellan ligans två bästa lag. Fyra poäng separerar KuPS och TiPS, som båda tycker om offensiv fotboll och har inte längre har orsak att hålla tillbaka. 

KuPS-TiPS sänds på TV2 med start klockan 16.20. Sebastian Backman kommenterar matchen på svenska.

Nationella ligan: KuPS - TiPS (svenskt referat)
Nationella ligan: KuPS - TiPS (svenskt referat) - Spela upp på Arenan