Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Taiwanesiska styrkor utbildas i tysthet av USA – Kina lovar "vidta åtgärder"

Från 2021
Amerikansk EWA-plan i Taiwan under en årlig manöver.
Bildtext Amerikanskt övervakningsplan under en manöver i södra Taiwan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kina har reagerat med förutsägbar ilska på uppgifterna om USA:s ökade samarbete med Taiwan. I närmare ett års tid har USA i hemlighet sysslat med utbildning av taiwanesiska soldater, skriver Wall Street Journal.

Tidningen uppger att ett 20-tal experter från USA:s specialstyrkor och konventionella trupper är med om att utbilda enheter i Taiwans armé.

Utbildarna ska ha sänts till Taiwan på order av Donald Trumps administration. Men deras närvaro på ön har inte rapporterats förrän nu.

Wall Street Journals uppgifter bekräftas av bland annat AFP. En källa vid försvarshögkvarteret Pentagon säger att militärpersonalen roterar mellan USA och Taiwan.

Kina fördömer uppgifterna. Utrikesministeriet i Peking anser att USA borde inse hur "känslig" Taiwan-frågan är, och vilka de "svåra följderna" av verksamheten blir.

– Kina kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att värja sin suveränitet och territoriella integritet, sa ministeriets talesman Zhao Lijian på fredag.

Kinas flygvapen gör uppvisningar

Regeringen i Peking betraktar Taiwan som en kinesisk provins, och gör ständigt hotfulla utfästelser att ta över ön med våld.

De senaste veckorna har Kina låtit sitt flygvapen demonstrera sin styrka i närheten av Taiwans luftrum. På kort tid har kinesiskt flyg runt 150 gånger flugit in i Taiwans flygförsvarszon.

Taiwans försvarsminister, Chiu Kuo-cheng, säger att spänningarna nu nått sin högsta nivå på fyrtio år. Kina skulle kunna inleda en fullskalig attack mot Taiwan med minimala förluster år 2025, befarade Chiu tidigare i veckan.

Sedan tiotals år har USA försökt hålla balans i konflikten. För Washington har det gällt att motsätta sig Kinas maktanspråk och skydda Taiwan, men utan att provocera Peking för mycket. President Joe Biden har gjort det klart att "mjuk makt" och avvisande av Kinas militarism är en hörnsten i hans utrikespolitik.

Enligt John Supple, talesman för Pentagon, dikteras USA:s stöd till Taiwan generellt sett av försvarets behov. Men länderna förblir i allians inför "det nuvarande hot som Folkrepubliken Kina utgör".

Supple uppmanar Peking att stå fast vid sin föresats att verka för fred och stabilitet i regionen.

Diskussion om artikeln