Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yles projekt Bra sagt har tagits emot med entusiasm – situationen för diskussionskulturen är ändå fortfarande akut

Från 2021
Kuvan etualalla kuusi henkilöä istuu pöydän ääressä ulkosalla kahvilla. Taustalla keväinen koivikko ilman lehtiä.
Bildtext Hyvin sanottu – Bra sagt är ett femårigt projekt som strävar efter att stärka de bästa sidorna av den finländska diskussionskulturen.
Bild: Laura Mainiemi / Yle

Under det första året har tiotals samarbetspartner gått med i projektet Hyvin sanottu – Bra Sagt som leds av Yle och Dialogpaus-stiftelsen.

Enligt en färsk undersökning är situationen beträffande den finländska diskussionskulturen fortfarande akut: 63 % av finländarna upplever att diskussionskulturen har försämrats. Ifjol var motsvarande siffra 60 %. Projektet undersöker årligen utvecklingen av den finländska diskussionskulturen.

”Projektet Hyvin sanottu – Bra sagt har kommit igång bra och väckt stort intresse. Det gläder mig eftersom det krävs en bred front för att stärka diskussionskulturen bland oss alla finländare. Färska forskningsresultat visar att projektet behövs mer än någonsin. Bra sagt är Yles sätt att slå ett slag för en fungerande demokrati och därmed en viktig del av public service”, konstaterar Yles verkställande direktör Merja Ylä-Anttila.

Under året har man med hjälp av Hyvin sanottu – Bra sagt till exempel tagit del av vargdebatten, stött influerare att låta andra komma till tals, diskuterat rasism inom idrotten, diskuterat diskussionskulturen i kommunalvalet, talat om känslor och fört temadiskussioner runt om i Finland. Dessutom har projektets samarbetspartner ordnat egna webbinarier och evenemang.

Projektet, som stärker den finländska diskussionskulturen, har tagits emot med entusiasm. Tillsammans med samarbetspartnerna har man hittat förenande faktorer och större lanseringar utlovas under 2022.

”Antalet samarbetspartner växer hela tiden. Vi har glädjande nog också fått med kommuner och städer från Enare till Tavastehus. Det har varit inspirerande att se hur viktigt och efterlängtat projektet har varit. Vi har kunnat föra samman olika aktörer för att förbättra diskussionskulturen”, säger Markus Liimatainen som är projektets huvudproducent på Yle.

Hyvin sanottu – Bra sagt är ett femårigt projekt som strävar efter att stärka de bästa sidorna av den finländska diskussionskulturen och skapa trygga samtalsmiljöer. Samtidigt förstärker man finländarnas förståelse och förtroende för varandra.

På andra språk