Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hålen i finska startelvan som måste fyllas till ödesmatchen – Yle Sporten synar truppen och ger en prognos inför VM-kvalet mot Ukraina

Från 2021
Finlands herrlandslag värmer upp.
Bild: Lehtikuva

Markku Kanerva har en rad frågor att svara på i laguttagningen till VM-kvalet mot Ukraina. Yle Sporten tog på sig tränarhatten och nominerade sin startelva till den tunga matchen i Helsingfors.

När Finland gjorde slutspelsdebut i somras fanns det oerhört lite anledning att spekulera. Startuppställningen skrevs ner av sig själv om alla var skadefria.

Mindre än fyra månader efter EM-matcherna finns det betydligt fler frågor att ställa: Hur matchar förbundskaptenen Markku Kanerva mittlåset? Vem ska täcka ytor på mittfältet? Och var ska han hitta två wingbackar?

Yle Sporten har gjort en inventering av truppen, utgått från att Kanerva håller kvar vid sin 3–5–2-uppställning och ger en prognos för startelvan mot Ukraina.

Målvakt

En position där det inte finns några som helst frågetecken. Lukas Hradecky är lagkapten, given i den tyska ligatvåan Bayer Leverkusen och minst lika självskriven i Markku Kanervas startelva.

Det är solklart att Hradecky vaktar buren i kväll – och om han går sönder på uppvärmningen är Jesse Joronen mer än redo.

Yle Sportens val: Lukas Hradecky.

Mittförsvaret

Betydligt mer att spekulera om framför Hradecky. I EM-slutspelet i somras var det Joona Toivio, Paulus Arajuuri och Daniel O’Shaughnessy som startade samtliga matcher.

Joona Toivio kamppailee Viron Märten Kuuskin kanssa harjoitusottelussa Olympiastadionilla.
Bildtext Är Joona Toivio tillbaka från start?
Bild: Tomi Hänninen

Nu är O’Shaughnessy skadad – och i september växlade Kanerva ut Toivio ur uppställningen för den yngre Leo Väisänen. Rapporterna uppger att det var en ren och skär petning av en grundbult i Kanervas bygge.

Mycket talar för att rutinerade Toivio kallas in på nytt nu och bildar mittförsvar tillsammans med Väisänen och Arajuuri. Konkurrenterna är Robert Ivanov och Juhani Ojala.

Yle Sportens val: Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Leo Väisänen.

Wingbackar

Ytterligare en kritisk position. Jere Uronen är gjuten ute till vänster, men ena vristen trilskas och Ligue 1-proffset sitter hemma i östra Frankrike och håller tummarna.

På andra kanten upplevde Nikolai Alho några av höstens bästa dagar under förra samlingen. Faktum är att Alho, som har fått rätt begränsat med speltid i sitt ungerska klubblag, har varit startman i tre av fyra matcher i VM-kvalet.

Mycket talar för att Alho fortsätter till höger, men vem tar hand om vänsterflanken?

Jukka Raitala.
Bildtext Jukka Raitala fick starta på bänken mot både Kazakstan och Frankrike i september.
Bild: Matti Raivio / AOP

Jukka Raitala? 2021 har inte varit någon dans på rosor och han har bara två inhopp på två månader i Minnesota. Erbjuder ändå viss trygghet med sin rutin.

Nicholas Hämäläinen? Om man ska gå på minuter i klubbmiljön ska Hämäläinen in från start. Spelar vecka ut och in i Los Angeles.

Albin Granlund? Ett långskott efter en landslagspaus, men Kanerva har överraskat tidigare.

Yle Sportens val: Nikolai Alho, Jukka Raitala.

Innermittfältet

Två av tre platser är upptagna:

Glen Kamara är landslagets nav och en nyckelspelare om Finland ska kunna ta tre poäng mot Ukraina. Kamaras driv med och utan boll håller hög klass.

Robin Lod är tillbaka efter sin vadskada och går givetvis rakt in i startelvan. Hans kreativa ådra behöver Finlands offensiv.

Rasmus Schüller i VM-kval mot Ukraina.
Bildtext Det blir ingen match för avstängde Rasmus Schüller.
Bild: imago images/Vitalii Kliuiev/ All Over Press

Men vem i hela friden ska ta hand om den defensiva positionen som ankare? Rasmus Schüller är avstängd och Tim Sparv är inte ens uttagen.

Ett högaktuellt namn är faktiskt Thomas Lam – sent inkallad på grund av Kaan Kairinens skada. Lam går in och ut ur landslagstruppen, men det är flera år sen han startade en tävlingslandskamp med höga insatser. Nu är han egentligen det enda defensiva mittfältsalternativet som är tillgängligt.

Om Kanerva pekar ut Kamara som defensiv kraft kan Onni Valakari eller Urho Nissilä få starta.

Yle Sportens val: Glen Kamara, Thomas Lam, Robin Lod.

Anfall

Lika enkelt som solklart att lägga pengarna på oförändrat anfallspar.

Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo är friska och då ska de två starta – speciellt i en match där Finland vill framåt och gå för att golva den främsta konkurrenten om platsen i VM-playoff.

Yle Sportens val: Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo.

VM-kvalet mellan Finland och Ukraina startar klockan 19.00 på lördag. Yle Sporten direktrapporterar från Olympiastadion i Helsingfors!