Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-drömmen är inom räckhåll – Robin Salo har tagit för sig under Islanders träningsläger: ”Nu vet jag att chansen finns”

Robin Salo på isen under New York Islanders träningsläger.
Bildtext Robin Salo har imponerat under försäsongen i New York Islanders.

Robin Salo har varit en av försäsongens finländska utropstecken. Vägen till New York Islanders NHL-trupp är fortfarande lång, men hans insatser i träningsmatcherna har uppmärksammats på bred front. Hans dröm om att få spela i NHL är nu avsevärt närmare än bara för några månader sen.

Efter en stark säsong i Örebro i SHL valde Robin Salo att ta sitt pick och pack till USA och New York Islanders, som reserverade honom i andra rundan av NHL-draften 2017.

– NHL har varit en dröm, men nu vet jag att chansen finns då jag tecknat kontrakt och är på träningsläger. Drömmen är närmare hela tiden, säger Salo till Yle Sporten.

Stora framsteg de senaste åren

Robin Salos utvecklingskurva har pekat spikrakt uppåt de två senaste åren. Genombrottet kom säsongen 2019/20 i SaiPa. Han var ligans istidskung och fick debutera i landslaget i Sweden Hockey Games.

– Då kände jag att någonting hade gått framåt i mitt spel. Turneringen i Globen gick bra och nästan genast efter det flyttade jag till Örebro. Jag hade tagit ett nytt kliv och kände att det går att bli ännu bättre, säger han.

Robin Salo rättar till hjälmen.
Bildtext Robin Salo debuterade i Lejonen 2020.

Hyllas av Barry Trotz

Den 22-årige Vasa Sport-fostrade backen har tagit för sig under Islanders träningsmatcher och spelat både offensivt och fördomsfritt. Tanken att förenkla sin spelstil i den mindre rinken har inte ens slagit honom.

– Det ligger mest i huvudet att våga spela. Då man vet att man kan spela på ett visst sätt så är det bara att fortsätta på samma sätt. Det är väl därför dom har velat ha hit mig. På grund av mina spetsegenskaper, säger han och fortsätter:

– Förstås måste man anpassa sig. Det är mindre rink och simplare och snabbare spel i egen zon. Men man ska inte sluta göra de saker man är bra på.

Salos pigga takter har inte gått obemärkt förbi. Islanders huvudtränare Barry Trotz drar sig inte för att jämföra honom med klubbens bästa back, Adam Pelech.

– Han har visat sig vara ett starkt framtidsnamn. Han gör många subtila grejer på samma sätt som Pelech. Han är skicklig med klubban och han har förmågan att göra bra saker med pucken. Jag är mycket imponerad av honom, säger Trotz till the Athletic (bakom betalmur).

Hård kamp om platserna i NHL-truppen

Robin Salo medger att han är tillfreds med sina insatser i höst, men han är samtidigt realist. Vägen till NHL är fortfarande snårig.

– Man måste komma ihåg att det finns många andra bra backar här som tänker på samma sätt som jag. Det finns inte alltför många platser öppna. Det gäller att vara hungrig hela tiden och inte slappna av.

Kampen om platserna i en NHL-trupp är stenhård. Spelarna är samtidigt lagkamrater och rivaler. 

– Jag tror att alla tänker vid något skede: ”Jag tävlar mot den här killen”. Men utåt märker man inget. Det är ett lagspel. Tränarna och hela organisationen ser det som något positivt om man är en god lagkamrat.

Spel i AHL inledningsvis?

Det mesta talar för att Robin Salo åtminstone inleder säsongen i AHL. Han har ett tvåvägskontrakt vilket innebär att han får en avsevärt lägre lön i farmarligan AHL än om han skulle spela i NHL.

Dessutom har Islanders ett rutinerat lag som de två senaste säsongerna spelat i konferensfinal. Klubben med GM Lou Lamoriello i spetsen kommer sannolikt inte att göra stora förändringar i den framgångsrika stommen i början av säsongen.

På sikt har Salo däremot alla chanser att vika sig en plats i Islanders backbesättning. Nyförvärvet Zdeno Chara är 44 och Andy Greene 38 år. Något som han är väl medveten om.

– Det kommer att öppnas upp några platser vid något skede. Även om jag inte skulle få chansen i höst så är det bara att ha tålamod.

New York Islanders spelare jublar efter en seger.
Bildtext Zdeno Chara (till vänster i bild) spelar knappast många säsonger till.

Säsongen till slut i Nordamerika

Var han än landar då säsongen inleds nästa vecka så tänker Robin Salo stanna i Nordamerika säsongen till slut. Hur många år han tänker ge sig själv för att förverkliga NHL-drömmen är han däremot inte säker på.

– Det är en svår fråga. Inte alltför många år. Jag antar att jag kommer att kunna läsa mellan raderna var klubbledningen tycker att jag platsar och vad de har för tankar om mig, säger han och vidareutvecklar:

– Om jag inte är tillräckligt bra så måste jag spela någon annanstans. Men just nu är allt fokus på att ta mig till NHL. Lite tålamod behövs, men det får inte ta alltför lång tid. Trivs jag bra så kanske jag har längre tålamod. Jag skulle säga två till fyra år.

Robin Salo.
Bildtext Robin Salo var med om att vinna U18VM våren 2016.

Debuterade i Madison Square Garden

Redan nu är han många upplevelser rikare. Försäsongsdebuten mot New York Rangers i Madison Square Garden glömmer han inte i första taget.

– Jag var nog uppe i varv och hade mer adrenalin i kroppen än normalt. Fast det bara var en träningsmatch så var det något nytt för mig. Det var bara att njuta av stunden och matchen.

Spelmässigt så har träningsmatcherna gett honom en klar bild över vilka små justeringar i sitt eget spel han måste göra.

– I Sverige var det stora rinkar, långa skär och det gällde att hålla upp farten. Här i Nordamerika är det mer ”stop and go”, så anpassa mig till det snabbare passningsspelet i egen zon.

Fritid har det varit ont om. Merparten av tiden har gått åt till att fokusera på nästa match eller nästa träningspass.

– Vi har varit ute och käka och på caféer. Främst med Otto Koivula, Sebastian Aho och Kiefer Bellows. Det och ett par golfrundor är det enda jag har hunnit med.