Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De Gröna väljer nya ministrar i dag – den enda som verkar sitta säkert är Pekka Haavisto

Från 2021
Uppdaterad 11.10.2021 09:14.
Minister Pekka Haavisto står framför riksdagshuset och ser väldigt glad ut.
Bildtext Vinnaren har lätt för att le. Den enda som verkar sitta helt säkert är utrikesminister Pekka Haavisto.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Turbulensen inom De Gröna är stor då partiet diskuterar hur ministerposterna ska fördelas under ordförande Maria Ohisalos föräldraledighet. Alla tänkbara namn nämns i debatten och också större förändringar på ministertaburetterna är möjliga.

Den enda som verkar sitta helt säkert då De Grönas riksdagsgrupp och partifullmäktige samlas i eftermiddag är utrikesminister Pekka Haavisto.

Förra gången som partifullmäktige samlades togs en ny diskussionsplattform i bruk och det har lett till att diskussionen nu betecknas som oerhört yvig och brokig.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari puhuu vihreiden etänä järjestettävässä puoluekokouksessa Helsingissä 11. syyskuuta.
Bildtext Riksdagsgruppens ordförande Emma Kari är en karismatisk talare. Bilden är från partimötet i september.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ohisalo föreslår att lyskraftiga Emma Kari tar över miljöministeriet

Till saken hör också att De Gröna påminner mest om Centern och Sannfinländarna då det kommer till förankring bland partirötterna.

Partibasen Maria Ohisalo kommer till kvällens möte med ett förslag i flera punkter. Bland annat kommer hon att föreslå att Emma Kari blir miljöminister.

Men partiet har mycket nytt folk både i partifullmäktige och i riksdagsgruppen. Allt det här gör att slutresultatet är oförutsägbart.

Länge har stalltipset varit att nuvarande miljöminister Krista Mikkonen flyttas till inrikesministerposten och att till exempel den lyskraftiga riksdagsgruppsordföranden Emma Kari tar över miljöministerns portfölj.

Men nu verkar allt väldigt öppet.

Diskussionen inom partiet går het och de som har största möjligheten att påverka tongångarna i partifullmäktige är partiets ordförande Maria Ohisalo och riksdagsledamöterna.

Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen från De gröna går upp för trappan till Ständerhuset.
Bildtext Miljöminister Krista Mikkonen får kritik, men vi ska inte räkna ut henne ännu.
Bild: Lehtikuva

Krista Mikkonen har upplevts som osynlig under brinnande klimatkris

Det som får partiet att gå på högvarv är riksdagsvalet om knappt ett och ett halvt år.

Trots att kommunalvalet överlag gick bra så har det faktum att De Gröna backade i alla större städer fått partifolket att dra öronen åt sig. Siktet har varit inställt på att bli ett stort parti.

Klimatkrisen borde vara en lysande möjlighet för De Gröna att profilera sig, men den nuvarande miljöministern Krista Mikkonen har uppfattats som osynlig i debatten. Däremot får hon tack för sitt arbete som minister.

De Gröna har tre taburetter i regeringen Marin: utrikesminister, miljöminister och inrikesminister. Den sista betraktas av partifolket som en problempost.

Den som placeras på inrikesministerns pall kan bli tvungen att offra sig då partiledaren Ohisalo återkommer från sin föräldraledighet.

Vihreiden varapuheenjohtaja Atte Harjanne A-studiossa.
Bildtext Viceordförande Atte Harjanne anses stå till höger om partiets huvudfåra och har mest profilerat sig i miljöfrågor.

Mot Atte Harjanne talar att han kommer från Helsingfors

Populära Atte Harjanne, som fick en tredjedel av rösterna då partiet valde viceordförande, kan vara en möjlig inrikesministerkandidat.

Harjanne anses stå till höger om partiets huvudfåra och har mest profilerat sig i miljöfrågor.

Men han har också visat intresse för både den inre och yttre säkerheten. Mot Atte Harjanne talar att han, precis som flera andra av partiets synligaste politiker, kommer från Helsingfors.

Om De Gröna väljer att droppa Krista Mikkonen från ministergruppen så kommer hela gruppen från Helsingfors.

Det är någonting som partifullmäktige kommer att ha svårt att svälja.

Maria Ohisalo står vid ett talarpodium och pratar. Hon tittar förbi kameran. På talarpodiet finns blommor.
Bildtext Partiet lyssnar på sin starka kvinna Maria Ohisalo.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kan bli nya ministerrotationer då Maria Ohisalo kommer tillbaka

Är det då självklart att Krista Mikkonen får respass från miljöministerposten?

Ingalunda. Det är möjligt att partifolket inte är redo att kasta Mikkonen till vargarna.

De Gröna får kritik för att vara för huvudstadscentrerade – och kommunalvalet gick som sagt dåligt i alla större städer. Partiet tappade stort bland annat i Helsingfors, Tammerfors och Åbo.

Den enda som inte verkar vara aktuell för en ministerpost är Maria Ohisalos vikarie, Iiris Suomela, som anses ha fullt upp med att leda partiet mot välfärdsområdesvalet i januari 2022.

Det talas också om ministerrotationer i två omgångar. En första nu då Maria Ohisalo tar föräldraledigt och en andra då hon kommer tillbaks från ledigheten.

Riksdagsgruppen och partifullmäktige samlas sent i eftermiddag och mötet förväntas bli långt.

Det talträngda partiet väntas överträffa sig själv i debattglädje och manglingen kan komma att dra ut länge i kväll.

Just nu är allt öppet.