Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS tar på sig bombdådet mot shiamoské i Afghanistan – över 100 offer

Från 2021
Uppdaterad 08.10.2021 19:29.
Folkmassa samlad nära platsen för bombdådet som riktade sig mot en moské i Kunduz.
Bildtext En folkmassa samlades nära platsen för bombdådet, som riktade sig mot en moské i Kunduz.
Bild: EPA

I staden Kunduz i norra Afghanistan har tiotals människor dödats och skadats vid ett bombdåd i en shiamuslimsk moské. Extremistgruppen IS-K har tagit på sig attacken som är den värsta i Afghanistan sedan de amerikanska trupperna lämnade landet i augusti.

Över 100 människor är antingen döda eller skadade, meddelar polisen och FN-källor. Läkare utan gränser, som driver ett sjukhus i Kunduz, säger att över 90 skadade tagits in för vård, och att antalet stiger.

Explosionen inträffade under fredagsbönen. Enligt den talibanska poliskåren i Kunduz orsakades den av en självmordsbombare. Sannolikt fanns gärningsmannen bland moskébesökarna.

Extermistgruppen IS-K meddelade på fredagskvällen att man tar på sig skulden för attacken. I ett uttalande säger jihadistgruppen att en självmordsbombare från IS "detonerade en väst med explosiva ämnen i folkmassan".

Misstankar riktades tidigare under dagen mot sunnimuslimska grupper, som ser shiiterna som kättare. IS, som kämpar med talibanerna om kontrollen över Afghanistan, har också tidigare utfört liknande angrepp mot shiamuslimska mål.

Cirka en femtedel av Afghanistans befolkning är shiiter. Många av dem tillhör den hazariska minoriteten, som sedan länge är utsatt för diskriminering och förföljelse.

Attacken i Kunduz, huvudstad i provinsen med samma namn, är det värsta våldsdådet i Afghanistan sedan augusti, då de utländska styrkorna lämnade landet och talibanerna tog makten i Kabul.

IS rekryterar bland uzbekbefolkningen

Dådet är ett tecken på de fortsatt stora säkerhetsproblemen i landet, en enorm utmaning för de nya makthavarna.

Genom attacker mot shiaminoriteten strävar IS att underblåsa motsättningarna och splittringen i landet. Talibantalesmännens första kommentarer ger en antydan om stämningen.

– Jag försäkrar våra shiitiska bröder att talibanerna är redo att garantera deras trygghet, sa Dost Mohammad Obaida, biträdande polischef i provinsen Kunduz, någon timme efter angreppet.

Om IS visar sig ligga bakom, är det en oroande nyhet för Afghanistans nordliga grannar. Både Tadzjikistan, Uzbekistan och de övriga centralasiatiska republikerna har sedan länge sökt stöd av talibanerna för att motverka IS inflytande.

En stor del av befolkningen i Kunduz utgörs av uzbeker, och det är känt att IS bedriver aktiv rekrytering bland dem.

Artikeln uppdaterades 8.10 klockan 19.28 med att IS tar på sig skulden för attacken.

Diskussion om artikeln