Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Plasttallrikar i Vasas skolor upprör föräldrar: "Vad lär vi våra barn att tänka om hållbarhet?"

Från 2021
Tallrikar av melamin i Vikinga skola i Vasa.
Bildtext Tallrikar av melamin i Vikinga skola i Vasa.
Bild: Maria Ehrnström-Fuentes

Tallrikar av plast i skolorna i Vasa har blivit ett hett ämne. I Vikinga skola har man reagerat på att porslinet försvunnit och vissa frågar sig hur det här går ihop med en strävan att minska på användningen av plast.

Efter att köket renoverades på Vikinga skola byttes porslinstallrikarna ut mot tallrikar av melaminplast.

Rektor Inger Nabb säger att det kom som en överraskning och att det har upprört känslor bland föräldrar.

- Ledsamt är det ju, eftersom vi försöker lära våra barn att använda så lite plast som möjligt. Så det här går lite mot det som är dagens melodi, säger Nabb.

Nabb berättar att alla svenskspråkiga rektorer och skoldirektören var samlade tidigare under fredagen.

Och det är just det meddelandet som man vill sända till Teese Botnia, att det här går mot strävan att minska på plasten. Teese Botnia är ett in-house företag som sköter bland annat mattjänsten i Vasa stads skolor och daghem och som ägs av Vasa stad, Vasa sjukvårdsdistrikt och kommuner i Österbotten.

Matkultur och hållbarhet

En av föräldrarna är Maria Ehrnström-Fuentes och hon säger att hon redan för tio år sedan slängde ut melamintallrikarna där hemma.

- Det låter ju inte helt vettigt att byta från porslin till melamin. Men det finns ju också en djupare fråga och det är vad vi lär våra barn att tänka om matkultur och hållbarhet. Hela samhället är ju fullt av diskussioner om att vi ska försöka leva fossilfritt och då passar inte plasttallrikar in.

Maria Ehrnström-Fuentes.
Bildtext Maria Ehrnström-Fuentes.
Bild: Privat bild

Men vad gäller hälsoaspekten, är det inte så att tallrikarna är helt säkra att använda inom vissa temperaturer?

- Det kan hända att det finns gränsvärden. Men till exempel Marthorna har gått ut med information om att melamin är problematiskt. Och hur som helst, att då försöka förklara för barnen att "det är helt okej, så länge ni håller er inom vissa gränsvärden". Det känns absurt, säger Ehrnström-Fuentes.

Melamintallrikarna säkrare att använda

Teese Botnias direktör för matservicen Minna Jokinen och vd Sanna Ihanamäki svarar per mejl.

De svarar att beslutet att byta ut porslinstallrikar mot tallrikar av melamin i daghemmen och i grundskolan vartefter att tallrikarna blir dåliga, fattades för flera år sedan, redan innan bolaget bildades år 2017.

Tallrikar av melamin är betydligt lättare än porslinstallrikar och går inte sönder lika enkelt, vilket gör dem säkrare att använda.

Vad gäller specifikt tallrikarna i Vikinga skola var de så slitna att de fördes till återvinning. I det här skedet används melamintallrikar i nästan alla av Vasa stads daghem och även i många grundskolor, meddelar Teese Botnia. I Isolahden koulu ska man byta tallrikar i början av nästa år.

Trygga att använda så länge riktlinjer följs

Vad gäller miljötänket och att minska användningen av plast svarar Teese Botnia att det i den frågan säkert skulle vara bra att kontakta någon expert som vet mer om produktionen av tallrikar.

Och så då förstås farhågorna om att melamintallrikar skulle vara hälsofarliga.

Teese Botnia säger att man bett om uppgifter av tallriksleverantören och att man fått certifikat enligt vilka melamintallrikarna är trygga att använda, så länge man håller sig inom vissa temperaturer. I det här fallet mellan - 50 och + 70, men under korta tider upp till + 120 grader. Det är tryggt att diska tallrikarna i diskmaskin, menar Teese Botnia.

Någon håller på att sätta skollunch på sin tallrik.
Bildtext Hur är det ställt med vår matkultur, frågar sig Maria Ehrnström-Fuentes.
Bild: Milena Hackman / Yle

Respekt för maten

Maria Ehrnström-Fuentes ser gärna en större diskussion om vår matkultur.

- Har vi nu dragit ner så mycket på maten i skolan att nu kommer dessutom plastet in för att ersätta riktiga bestick och kärl? Det här visar att vi bara kommer längre och längre ifrån någon slags respekt mot den mat vi äter.

Diskussion om artikeln