Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medieuppgifter: Carl Haglund är inte ännu behörig vd för arbetspensionsbolag, enligt Finansinspektionen

Från 2021
Uppdaterad 09.10.2021 09:43.
ETLA:n hallituksen puheenjohtaja Carl Haglund.
Bildtext Carl "Calle" Haglund har tidigare fungerat som direktör för konsultföretaget Accenture.
Bild: Sasha Silvala / YLE

Det blir en längre utbildning än man först trodde för tidigare SFP-ordförande och minister Carl Haglund som i juli valdes till ny vd för Veritas. Haglund börjar vid Veritas den 11 oktober och inleder sin tjänst med ett inlärningsprogram på nio månader. Finansinspektionen tror att han blir behörig för posten efter mer utbildning.

Det här rapporterar både Helsingin Sanomat och HBL.

Enligt Helsingin Sanomat som läst Finansinspektionens utlåtande från den 13 september, är Haglund är inte behörig för posten som vd för arbetspensionsbolaget.

Det var i juli som Finlands fjärde största arbetspensionsbolag Veritas meddelade att Haglund blir ny vd för bolaget och inleder sitt jobb senast i januari 2022, beroende på Haglunds dåvarande arbete på Accenture. Senare blev det klart att Haglund inleder sitt arbete vid Veritas den 11 oktober. I september beslutade man att Haglunds utbildningsperiod blir nio månader.

Porträtt på Carl Haglund

Carl Haglund byter jobb – blir ny vd för Veritas

Han har hittills fungerat som direktör för ett konsultbolag.

Haglund säger till HBL att han räknat med en introduktionsperiod eftersom det är normalt i branschen. För tidningen Helsingin Sanomat uppger han att Finansinspektionens bedömning är väntad.

"Jag börjar min introduktionsperiod redan nästa måndag. Vd-ledarskapet är enligt uppskattningen sålunda överförbart till mig nästa sommar", tror han.

Enligt Finansinspektionens utlåtande är de "fit & proper"-kvalificeringsförklaringar som nämns om Haglund "inte tillsammans tillräckliga bevis för en god kännedom om arbetspensionsförsäkringsverksamhet".

De anser att Haglunds tidigare arbetserfarenhet och styrelseuppdrag inte är tillräckliga för uppdraget.

Finansinspektionen varnade Veritas att Haglund saknar lämpliga kunskaper

Finansinspektionen varnade Veritas redan innan det offentliggjordes att Carl Haglund skulle få vd-jobbet. I ett mejl skriver Finansinspektionen att Haglund saknar lämpliga kunskaper.

"Baserat på det mottagna materialet fann vi att Carl Haglund har brister i sina kunskaper om arbetspensionsförsäkring och investeringsverksamhet. Om ni går vidare med Carl Haglund ber vi er att kritiskt bedöma hans kompetens och bedöma om regleringen uppfylls, särskilt med avseende på kunskaper om arbetspensionsförsäkring och placeringsverksamhet", skriver Finansinspektionen i ett mejl till bland annat styrelseordförande Carl-Gustav Bergh i början av juli rapporterar Helsingin Sanomat.

Samma dag som Veritas styrelse utnämnde Haglund meddelade granskare från Finansinspektionen att man inte hittat "faktorer som helt och hållet skulle begränsa honom" från vd-posten.

Källa: Helsingin Sanomat, HBL

Artikeln rättades 9.10.2021 klockan 9.40. Orsaken till att Haglund skulle inleda sitt arbete som verkställande direktör senast i januari 2022, och att det inte fanns ett definitivt startdatum, hade att göra med Haglunds dåvarande jobb på Accenture.