Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland flyttar över trycket på Ukrainas axlar – Lukas Hradecky inför stormatchen: ”Mer måsteseger för dem – sitter hellre i finska mjukisbrallor”

Från 2021
Lukas Hradecky tackar fans i landslaget.
Bildtext Lukas Hradecky ser fram emot en elektrisk kväll i Helsingfors.
Bild: Yle /Tomi Hänninen

Blytung match med storpublik i VM-kvalet. Då skyfflar Finland över press på gästerna och identifierar luckor i det ukrainska laget.

Ett dygn före Finlands VM-kval mot Ukraina var budet från Bollförbundet att det i praktiken blir utsålt. Över 28 000 biljetter är sålda och kapaciteten ligger på knappa 30 000.

Finlands största arenaevenemang sen coronapandemin bröt ut väntar – och spelarna väntar på det.

– Stor match, en otrolig atmosfär och fullsatt. Det är de här matcherna man vill spela och det tänder hela laget, säger Lukas Hradecky.

– Vi har haft förmånen att spela med publik på läktarna i ligaspelet i höst. Det här kommer att skapa enormt mycket energi.

Och det sportsliga utgångsläget? Man kunde inte kräva mycket mer.

”0–0 inget katastrofresultat”

Frankrike har seglat ifrån i kvalgruppen – och både Finland och Ukraina står på fem poäng inför avspark i Helsingfors. Finland har bäddat bra i och med att man har en match i handen jämfört med Ukraina.

– Jag vill påstå att det här är mer av en måsteseger för dem. Jag sitter hellre i finländska mjukisbrallor än i ukrainska i dag. Vi har allt i egna händer och 0–0 är inget katastrofresultat – men det är klart att vi vill förgylla den här lördagen med en seger, säger Hradecky.

När det blev kryss i Kiev i slutet av mars – ett gångbart resultattecken i gruppen med åtta oavgjorda på tolv matcher – var det ett hemmatryck som pressade Finland bakåt. Den här veckan har de finländska spelarna pratat om mod och vikten av att flytta fram positionerna.

– Förhoppningsvis tar vi ledningen tidigt så blir det lite enklare, konstaterar Hradecky.

– Vi tittade på Ukrainas match mot Frankrike under förra samlingen, och det är solklart att vi har en del jobb att göra. Det tajta försvarsspelet har varit vår styrka och det hoppas jag som målvakt på att vi fortsätter med.

Ny tränare i Ukraina

Samtliga 24 spelare var med under den öppna delen av landslagets fredagsträning på Olympiastadion.

– Jag är tacksam över att vi har fått träna mer den här veckan jämfört med förra samlingen, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Kanerva får hälsa på en ny tränarkollega på lördag. Ukrainska fotbollsikonen Andrij Sjevtjenko lämnade landslaget efter EM-kvartsfinalen i somras och just nu är det Oleksandr Petrakov som leder laget.

– Det känns som att de är lite bättre organiserade nu, men det är inga stora förändringar.

Många spelar i Champions League

Kanerva nämner ett rätt högt presspel, offensiva wingbackar och yttrar som glider in i banan som kännetecken för Ukraina. De vill också hålla i bollen så mycket det bara går – men får göra det utan stjärnspelarna Oleksandr Zintjenko och Ruslan Malinovskij.

– Om man tittar på deras troliga uppställning så spelar tio av elva i höstens Champions League. Den elfte är Andrij Jarmolenko i Premier League. Det finns kvalitet i laget och många av dem spelar tillsammans i sina klubblag.

Kanerva ger också en taktisk detalj att tugga på. Han hoppas på att Finland ska kunna utnyttja tomrummen på Ukrainas kanter när man vinner boll.

– Ju fler chanser vi skapar, desto större sannolikhet att vi gör mål. Vi har grubblat en del över vårt målskytte, men vi försöker att inte förstora upp det till ett problem. Det handlar också om att balansera med försvarsspelet.

VM-kvalet mellan Finland och Ukraina startar klockan 19.00 på lördag. Yle Sporten direktrapporterar från Olympiastadion i Helsingfors!

Finland–Ukraina

Vad: Finlands femte match i kvalet till fotbolls-VM 2022.

Var: Olympiastadion i Helsingfors.

När: På lördag klockan 19.00.

Senaste möten: Ukraina–Finland 1–1 (VM-kval 2021), Finland–Ukraina 1–2 (VM-kval 2017), Ukraina–Finland 1–0 (VM-kval 2016).

Finlands läge: Fem poäng efter halva kvalspelet ger sällsynta förutsättningar för Finland. Kvalgruppen är ett getingbo, men om Finland tar sex poäng i oktober talar det allra mesta för att det blir VM-playoffspel i mars nästa år. I startelvan finns flera hål att fylla till lördagens match. Ett av de största finns på defensiva mittfältet när Rasmus Schüller är avstängd och Tim Sparv inte är i tillräckligt bra form.

Ukrainas läge: Skador, kontroverser och tabellen skapar oro i ukrainska leden. De två största stjärnorna saknas: Man Citys Oleksandr Zintjenko är skadad, Atalantas Ruslan Malinovskij är inte uttagen efter att det har blivit fnurra på tråden med nye förbundskaptenen Oleksandr Petrakov. Och efter fem raka kryss har Ukraina åtminstone inte råd att förlora i Helsingfors för att hålla VM-drömmen vid liv.