Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det är nu eller aldrig" – pandemin gav Rolf Eriksson möjlighet att bli smed på heltid

Från 2021
Uppdaterad 26.10.2021 13:40.
"Det är nu eller aldrig" - pandemin gav Rolf Eriksson möjlighet att bli smed på heltid - Spela upp på Arenan

Rolf Eriksson i Korpo visste redan i högstadiet att det var smed han ville bli. Den idén fick han från den fantasylitteratur han läste, där smeden sågs som något magiskt, eftersom de kunde tillverka viktiga vapen och redskap.

Vägen till att ha en egen smedja blev i alla fall längre än Rolf Eriksson från början hade tänkt sig. Efter högstadiet hittade han ingen lämplig utbildning för smeder på svenska, så han blev guld- och silversmed i stället.

Det blev en snabb omställning med flytten till Korpo

Det är egentligen först under det senaste året han har arbetat som smed på heltid. Det beror mest på att familjen fick möjlighet att flytta till Korpo.

– Jag kommer ju ursprungligen från Nagu och jag fick förfrågan om vi hade funderat på att flytta tillbaka till skärgården. Vi blev erbjudna ett hus här och möjligheten att inrätta en smedja på gården. Det blev en ganska snabb omställning från att i januari bo i Pojo och i februari besluta att flytta till Korpo. Sambon fick också jobb i Korpo och sedan gick flyttlasset.

Själva smedjan kan begränsa jobben

Då Rolf Eriksson inredde sin smedja hade han turen att komma över olika verktyg och maskiner från en del gamla smedjor, utöver det han samlat på sig under flera år.

– Det man behöver är ju först och främst en ässja som värmekälla. Sedan behövs det olika städ och en del maskiner. Allt beror på vad det är man tänker göra i smedjan. En stor del av det jag har här har jag fått köpa eller till och med fått från olika gamla smedjor.

Rolf Eriksson använder en stor maskinhammare.
Bildtext Maskinhammaren är en viktig maskin för Rolf Eriksson.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Som smed klarar han också av att tillverka en hel del av de verktyg han behöver i sitt arbete.

Rolf Erikssons smedja är relativt liten, vilket gör att han ännu inte kan ta emot större arbeten som grindar och trappor. Men det är inte många arbeten han har tackat nej till och dem har han skickat vidare till andra smeder, som klarar av dem.

Det han för det mesta gör är olika traditionella marknadssaker som ljusstakar, handtag, haspar och spikar, men också vanliga bruksföremål som lokalbefolkningen kan tänkas behöva. Det mesta är i egen design eller vissa klassiska modeller.

Rolf Eriksson står bakom en disk med ljusstakar och handtag han smitt.
Bildtext Efter guld- och silversmedsutbildningen hann Rolf Eriksson utbilda sig till merkonom och murare innan han slutligen inledde sin smedsutbildning.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Rolf Eriksson säger att jobbet som smed ger utlopp för den kreativa energi han har som hantverkare. Mycket av inkomsterna går ännu åt till olika investeringar och då är det bra att ha en andra inkomst i hushållet att falla tillbaka på.

Jag brukar ha en skylt där det står att man får prata med smeden. Folk brukar skratta, men via den brukar man få igång en diskussion

I det här skedet är olika marknader som ordnas Rolf Erikssons främsta inkomstkällor. De är samtidigt den bästa marknadsföringen, i och med att han då står och smider och kan visa vad det hela går ut på.

– Jag brukar ha en skylt där det står att man får prata med smeden. Folk brukar skratta då de ser den, men via den brukar man få igång en diskussion och det är ju meningen.

Rolf Eriksson smider på en marknad.
Bild: Magdalena Asplund

Rolf Eriksson är verkligen en man med många järn i elden. De utbildningar han har bakom sig anser han sig ha stor nytta av, men ännu finns det en hel del han skulle vilja lära sig.

– Ett tomrum jag skulle vilja fylla är att jag vill lära mig mera om läderarbeten och att garva. Det får bli mitt nästa projekt.

Novis är han ändå inte heller på det området. Sitt läderförkläde har han tillverkat själv och dessutom syr han själv sina knivslidor.

Diskussion om artikeln