Hoppa till huvudinnehåll

Sport

I Sverige ska livet bli lättare för damfotbollsspelare med barn: "Hela damallsvenskan blir mer attraktiv"

Från 2021
Jessica Wik spelar fotboll.
Bildtext Den svenska landslagsbacken Jessica Wik ska bli förälder i oktober. I april spelade hon Champions League-kvartsfinal med sitt klubblag Rosengård.
Bild: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press

Klubbarna i damallsvenskan har saknat tydliga riktlinjer för hur de ska agera om spelarna blir gravida och får barn. Frågan har dryftats i ett antal år och nu verkar en lösning vara på gång.

Spelarföreningen och klubbarna jobbar på ett nytt kollektivavtal och en övereskommelse om en graviditets- och föräldrapolicy finns redan på plats, meddelar Tomas Hoszek till Yle Sporten.

Hoszek är generalsekreterare för Elitfotboll Dam som driver klubbarnas intressen i de två högsta ligorna i Sverige.

Exakt hur den nya policyn ska se ut är oklart, men den ska förbättra villkoren för fotbollsspelande mammor.

Orsaken till att det nya kollektivavtalet, som innehåller graviditets- och föräldrapolicyn, ännu inte har skrivits under är att försäkringsfrågor är olösta.

Klubbarna är inte nöjda med villkoren i det nuvarande kollektivavtalet, där de enligt SVT tvingas betala 90 procent av lönen för långtidsskadade spelare.

Hoppas locka till sig spelare

På spelarhåll hoppas man på att den nya familjepolicyn ska öka damallsvenskans dragningskraft för spelare som vill bilda familj.

Det uppger Kristianstads mittback, spelarföreningsrepresentanten och tvåbarnsmamman Sif Atladottir till Radiosporten.

– Hela ligan blir mer attraktiv. Skriver man längre kontrakt blir detta en viktig punkt.

– Blir man gravid får man känslan att oj, man är utan ersättning. Vad ska jag göra? Man kan inte söka jobb. Det är jätteviktigt att fotboll är ett yrke, säger Atladottir.

Klubbarna betalar

Det är klubbarna som ska bära det ekonomiska ansvaret för gravida eller föräldralediga spelares förbättrade ekonomiska villkor.

Generalsekreterare Hoszek hoppas att det nya kollektivavtalet blir klart inom en snar framtid. Försäkringsfrågan är fortsättningsvis den heta potatisen.

– Vi har två olika spår vi som vi följer upp gemensamt, meddelar Hoszek.