Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Framsteg för OECD:s skattereform – nästan 140 länder nu överens om global skatt på multinationella bolag

Från 2021
Kontorslokaler i Dublins Docklands.
Bildtext Också lågskattelandet Irland har nu anslutit sig till överenskommelsen.

Allt fler länder ansluter sig till den globala skattereform som ska se till att multinationella företag betalar sin skäliga andel oavsett i vilket land de placerat sitt huvudkontor, uppger Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD. Nu har 136 länder enats om att införa saken, däribland Irland.

– Det här är en stor vinst för effektiv och balanserad multilateralism, säger OECD:s generalsekreterare Mathias Cormann.

Länderna är överens om att införa en skatteprocent på 15 procent för multinationella företag så som Google, Amazon, Facebook och Apple. Avsikten är att begränsa konkurrensen mellan länder om vem som kan erbjuda företagen den lägsta skatteprocenten.

Enligt OECD skulle en global skatteprocent på 15 procent leda till en ökning på 150 miljarder i statskassorna årligen.

Skattefrågor och kanske framför allt skatteparadis har varit på allas läppar på sistone på grund av Pandora-avslöjandena.

Irland ombord efter kompromiss

Förhandlingarna om överenskommelsen har pågått i fyra års tid.

EU-lågskatteländerna Irland och Ungern som tidigare har ställt sig utanför överenskommelsen har nu anslutit sig. Det samma gjorde Estland på torsdagen.

Irland ändrade sig i frågan efter en kompromiss. I juli undertecknade 130 länder en överenskommelse om att en global skatteprocent på åtminstone 15 procent ska införas. Efter att man strukit ordet "åtminstone" var Irland villigt att backa beslutet.

Facebookin logo.
Bildtext Målet är att komma åt stora globala företag.
Bild: Olivier Douliery / AFP

Irland har fått kritik för sitt låga skattetryck och anklagats för att vara ett skatteparadis. Landet har lyckats locka många läkemedelsföretag och teknologibolag.

Den irländska finansministern Paschal Donohoe säger att beslutet kommer att innebära att skatteprocenten stiger från 12,5 procent till 15 procent för multinationella bolag vars årliga försäljningssiffror uppgår till 750 miljoner euro.

Pakistan, Nigeria, Kenya och Sri Lanka ställer sig fortsättningsvis utanför överenskommelsen.

G20-ledarna väntas godkänna överenskommelsen på ett möte i Rom i slutet av oktober. Enligt OECD:s tidigare målsättning ska reformen implementeras 2023.

Källor: AFP, Reuters