Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vakter dödade sex migranter i Libyen

Från 2021
Etualalla merellä on suuri joukko ihmisiä veneessä. Kauempana näkyy suuri alus.
Bildtext Många afrikanska migranter försöker ta sig till Europa via Libyen.
Bild: Louise George / AOP

I Libyens huvudstad Tripoli sköts sex immigranter ihjäl av vakter vid en förvarsenhet på fredagen, rapporterar den internationella migrationsorganisationen IOM.

Enligt organisationen omkom sex migranter i ett skottintermezzo på enheten al-Mabani i Tripoli. Orsaken till skottlossningen är oklar, men har enligt IOM att göra med att förvarsenheten är överbelastad och stämningen spänd.

Minst 20 migranter skadades i skottlossningen. Många flydde i tumultet som uppstod, säger direktören för IOM i Libyen Federico Soda.

Enligt ögonvittnen flydde hundratals personer. Nyhetsbyrån AFP skriver att det finns videofilmer på sociala medier, som visar hur migranter klättrade över metallstängslena och sprang ut på gatan.

Libyska inrikesministeriet meddelar att så många som 2 000 personer kan ha flytt.

Tusentals gripna, kritik från människorättsorganisationer

Under de senaste dagarna har i Libyen 5 000 migranter och flyktingar gripits under våldsamma omständigheter, uppger organisationen Läkare utan gränser. Bland dem finns migranter som har alla dokument som krävs, men som har fastnat i landet.

Som följd av det har ungefär 3 000 personer hållits på enheten al-Mabani. Kapaciteten på förläggningen är 1 000 personer.

Enligt FN och människorättsorganisationer präglas livet på förläggningarna i Libyen av våld och korruption. Migranterna utsätts också för sexuellt utnyttjande och tortyr.

Libyen har blivit en viktig väg för afrikanska migranter som försöker ta sig till Europa, särskilt efter revolutionen år 2011. Hundratusentals migranter befinner sig i Libyen – en del av dem vill ta sig vidare till Europa, andra arbetar i oljeindustrin.

Källor: AFP, Reuters, STT