Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Federal domstol: Abortlagen i Texas får tillämpas igen

Från 2021
Fyra personer håller upp protestskyltar för aborträtten.
Bildtext Den stränga abortlagen i Texas har lett till protester i hela USA.
Bild: /All Over Press

Texas får åter tillämpa sin nya stränga abortlag, slår en federal domstol fast. Så sent som för två dagar sedan stoppade en federal domare lagen, efter att ha konstaterat att lagen skadat kvinnors grundlagsenliga rätt till abort.

En federal domstol i New Orleans upphävde på fredagskvällen lokal tid onsdagens domstolsbeslut i en lägre instans om att tillfälligt stoppa den omstridda abortlagen i Texas.

Justitieministeriet i USA hade stämt Texas i september, med motiveringen att lagen strider mot konstitutionen och riskerar att utgöra ett farligt prejudikat.

Den federala domaren Robert Pitman avgjorde att stoppa lagen i onsdags och konstaterade att rätten till abort är väl etablerad i konstitutionen.

– Lagen har allvarligt skadat kvinnors möjlighet att utöva sin grundlagsenliga rätt att göra abort i delstaten, sa Pitman.

Pitman sade i sitt uttalande att Texas abortlag klart strider mot det historiska beslutet i fallet Roe mot Wade år 1973, som hittills garanterat kvinnor rätten till abort.

Efter Pitmans beslut återupptog en del av abortklinikerna i Texas sin verksamhet. Texas justitieminister Ken Paxton, som är republikan, överklagade ändå beslutet till en appelldomstol, som nu fattade beslut om att släppa fram abortlagen igen.

Abortlagen i Texas förbjuder alla aborter efter att hjärtaktivitet hos fostret kan identifieras, vilket vanligen inträffar ungefär 6 veckor in i graviditeten. Lagen gör inga undantag för graviditet som följd av incest eller våldtäkt.

Lagen har väckt starkt motstånd bland de som försvarar kvinnans rätt till abort, och förra veckoslutet ordnades omfattande demonstrationer mot lagen i USA.

Källor: Reuters, AFP