Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen: Miljöaktivisterna släpps i dag – en del satt i polisförvar i över ett dygn enligt Elokapina

Från 2021
Uppdaterad 09.10.2021 20:20.
Elokapina-aktivister sitter vid statsrådets byggnad.
Bildtext Demonstranter vid Statsrådsborgen i Helsingfors den 8 oktober 2021.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Polisen meddelade på lördagseftermiddagen att man släppt en del av aktivisterna som greps vid Statsrådsborgen. Resten väntas släppas senare ikväll efter att de har förhörts. Enligt Polisen var man tvungen att leda presidenten, ministrar och tjänstemän till andra utgångar, men varken presidenten eller minister Li Andersson känner igen sig i det påståendet.

Sammanlagt 41 av miljörörelsen Elokapinas demonstranter var fortfarande i dag i polisens förvar på polisstationen i Böle i Helsingfors, meddelade Elokapina på Twitter tidigare på lördagen.

Elokapina skrev att flera av demonstranterna hade varit i polisens förvar i över 24 timmar. Miljörörelsen misstänkte att de här personerna hade anhållits. Elokapina säger att minst en person med säkerhet har anhållits.

Enligt tvångsmedelslagen måste det finnas förutsättningar för anhållande om ett gripande varar i mer än 12 timmar. Beslut om att anhålla en person måste fattas inom 24 timmar efter att personen gripits. Den som anhålls är på sannolika skäl misstänkt för brott.


Polisen meddelade senare på lördagen att totalt 52 personer greps vid Statsrådsborgen på fredagen. Polisen avlägsnade de medlemmar i rörelsen som hade kedjat fast sig vid vid dörrarna till Statsrådsborgen. 

Fyra av de gripna var minderåriga och släpptes därför direkt. En del av aktivisterna släpptes på lördag eftermiddag och enligt polisen är målsättningen att släppa resten av dem ikväll efter att de förhörts.

Polisen fortsätter att utreda händelsen och senare klargörs om fall går till åtalsprövning. De gripna misstänks för tredska, grovt brott mot offentlig frid och hindrande av möte.

Två ingångar täpptes till

Enligt utredningsledaren, brottskommissarie Juha-Matti Suominen, var säkerhetspersonalen vid Statsrådsborgen tvungen att styra personal till alternativa rutter ur byggnaden.

– Två ingångar kontrollerades av Elokapina, det vill säga att man inte kunde röra sig genom dem. Åtminstone en person uteblev eller blev försenad till statsrådets möte av den här orsaken, säger Suominen till STT.

President Sauli Niinistö uppger ändå för Helsingin Sanomat att han inte använde sig av någon annan väg än den han vanligtvis tar när han lämnar Statsrådsborgen. Undervisningsminister Li Andersson säger samma sak.

Polisen ansåg att aktivisterna hotade säkerheten, Li Andersson känner inte igen dramatiken

Polisen bedömde att Elokapinas demonstration hotade säkerhetsläget. Orsaken var att demonstationståget tidigare till exempel skuffat till en riksdagsledamot vid Riksdagshuset. Fallet gäller sannfinländaren Sebastian Tynkkynen.

Statsrådets säkerhetsexpert Mika Tikkanen uppgav på fredagen att demonstrationen påverkade passagen in i Statsrådsborgen, men annars fungerade verksamheten som normalt. Han uppgav för Yle Uutiset att situationen inte ansågs hotande eller allvarlig.

Undervisningsminister Li Andersson är konfunderad över polisens beskrivning av säkerhetsläget.

"Jag känner inte igen de här dramatiska beskrivningarna av torsdagen. Jag gick själv helt normalt från sammanträdet, tog min jacka på nedre våningen och avlägsnade mig sedan på samma sätt som jag alltid gör. En evakuering stämmer åtminstone inte enligt mig eller så märkte jag inte den", skriver Li Andersson på Twitter.

Källor: STT, Finlex, Polisen, HS, Twitter

Artikeln uppdaterades med Polisens kommentarer klockan 18.46 samt 18.57 och 20.13 med Li Anderssons och presidentens kommentarer.