Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ont om bränsle i Libanon – invånarna drabbas av omfattande elavbrott

Från 2021
Libanons flagga och ett fartyg.
Bildtext Libanon befinner sig i en ekonomisk kris som förvärrats av bristen på importerat bränsle.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett omfattande elavbrott har inträffat i Libanon efter att två av landets största kraftanläggningar stängts ner till följd av bränslebrist, uppger myndighetskällor för nyhetsbyrån Reuters. Enligt nuvarande beräkningar väntas elavbrottet pågå i flera dagar.

Den svåra ekonomiska krisen i Libanon förvärras. Den rådande bränslebristen blir nu allt mer påtaglig då det libanesiska statliga elbolaget Electricite du Liban har tvingats stänga ner kraftverken Zahrani och Deir Ammar.

– Det libanesiska elnätet slutade fungera vid middagstid i dag, och det är osannolikt att det börjar fungera förrän nästa måndag, säger myndighetskällan.

Nedstängningen har fått konsekvenser för elnätet i stort. Elbolaget uppger i ett uttalande att den påverkat nätverkets stabilitet och orsakat ett fullständigt elavbrott.

Avbrotten väntas pågå i flera dagar

Myndigheterna jobbar nu med att lösa situationen och garantera tillräckligt med bränsle, uppger en källa inom energiministeriet för AFP.

Elbolaget planerar att tillfälligt försöka starta upp kraftverken med hjälp av arméns bränslereserver. Men det kommer ännu ta ett tag innan så sker, uppger en myndighetskälla för Reuters.

Enligt Electricite du Liban väntas också ett bränslefartyg anlända till landet på lördag kväll. Man hoppas kunna lasta av det i början av nästa vecka.

Det här är redan andra gången den här månaden som libaneserna drabbas av elavbrott. Förra lördagen drabbades landet av ett liknande elavbrott.

En del invånare i Libanon är förberedda och förlitar sig sedan tidigare på privata dieseldrivna generatorer. Men nu börjar det också vara ont om diesel.

Svår ekonomisk misär i Libanon

Libanon befinner sig i en svår ekonomisk kris. Den libanesiska valutans värde har fallit med 90 procent sedan 2019.

Den nytillträdda regeringen har många svåra uppgifter på sitt bord, och den akuta bristen på bränsle behöver lösas snabbt. Landet har lyckats nå en överenskommelse som ska föra jordansk elektricitet och egyptisk gas in i landet via krigsdrabbade Syrien. En av milisgrupperna i Libanon, den shiitiska Iranstödda Hizbollah, har å sin sida börjat ta emot gasleveranser från Iran.

Landet har också inlett ett utbyte med Irak där man erbjuder medicinsk service mot kraftverksbränsle.

Källor: AFP, Reuters