Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förlust för tjeckiska premiärministern Babiš i parlamentsvalet – oppositionskoalitioner har klar väg till makten

Från 2021
Uppdaterad 09.10.2021 22:22.
Partiledarna står på scenen inför den sista partiledardebatten före det tjeckiska parlamentsvalet.
Bildtext Andrej Babiš i sista valdebatten före valet. EU-kritik och angrepp mot migration har dominerat hans kampanj och valdebatten, trots nya avslöjanden kring hans skatteparadisbolag och ett allt sämre coronaläge.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det blev en knapp förlust för Andrej Babiš ANO-parti i parlamentsvalet och en vinst för oppositionsblocket Tillsammans. I samarbete med ett annat block kan de fälla den kontroversiella premiärministern vars väljare inte verkar ha påverkats allt för mycket av avslöjanden i Pandorapappren eller anklagelser om misslyckad coronahantering.

Andrej Babiš populistparti ANO gör en knapp förlust i Tjeckiens parlamentsval. När 99,99 procent av rösterna hade räknats låg ANO på 27,13 procent.

Centerhögerkoalitionen Tillsammans går mot en ytterst knapp seger med 27,78 procent av rösterna.

På tredje plats finns oppositionskoalitionen som samlar Piratpartiet samt obundna borgmästare och andra liberala kandidater, STAN. Den landar på 15,60 procent av rösterna.

Valresultatet vände i de stora valdistrikten

ANO och Babiš verkade först vara på väg mot en seger, men har klarat sig sämre i de stora valdistrikt som var bland de sista att räkna färdigt sina röster.

Babiš ANO-parti gör ett något sämre resultat än i valet 2017, men avslöjandena om stora tillgångar gömda i skatteparadisbolag eller anklagelser om en dålig hantering av coronapandemin verkar inte ha påverkat hans stöd mer än några procentenheter.

Babiš regerings stödparti i parlamentet, Kommunistpartiet, klarade inte röstspärren på fem procent och faller därmed ur parlamentet för första gången.

Ingen väg till makten

Bland oppositionspartierna har endast ytterhögerpartiet SPD sagt att de är beredda att bilda koalitionsregering med ANO, men partiets stöd räcker inte för att rädda Babiš.

Koalitionerna som tog första och tredje platserna i valet får över 100 av parlamentets 200 platser och kan alltså bilda regering.

Två män i mörkblåa kostymer står på en höjd med utsikt över en stad.
Bildtext Babiš tog hjälp av Ungerns invandrarfientliga premiärminister Viktor Orban i valkampen.
Bild: EPA-EFE/Martin Divíšek

De två politiska blocken har inför valet sagt att de kan gå samman och bilda regering, om än bara för att bli av med Babiš.

– Vi bidrar med en chans som kommer att stoppa oss från skulder, som kommer att se till att vi förblir en del av det demokratiska Europa.

– Inom 24 timmar kommer förhandlingar att äga rum med ledarna för Piratpartiet och STAN. Resultatet är tydligt, den demokratiska oppositionen har vunnit, uppger Tillsammans ledare Petr Fiala i ett uttalande.

Babišledd minoritetsregering ännu inte utesluten

Babiš har också tidigare styrt över en minoritetsregering och har dessutom en allierad i president Miloš Zeman, som utser regringssonderare och premiärministerkandidat.

Zeman har sagt att han kommer att ge ledaren för det största partiet, inte den största valallainsen, uppdraget att bilda regering.

Han har också tidigare utsett Babiš till premiärministerkandidat i förhållanden där ingen majoritetsregering kunde bildas.

Sommaren 2018 utnämndes Babiš av presidenten trots att han hade förlorat en förtroendeomröstning i parlamentet.

Men den här gången ser det ändå mörkt ut för Babiš eftersom Tillsammans har en klar väg till majoritetsregering.

Delar åsikterna

Babiš har varit kontroversiell och anses vara lika hatad av sina motståndare som han är älskad av sina anhängare.

Högre pensioner och löner i den offentliga sektorn har gett honom trogna väljare, som inte har låtit sig påverkas av avslöjandena i Pandorapappren, tidigare korruptions- och förskingringsanklagelser eller coronaläget.

– Jag tror att Andrej Babiš inte hade några behov av att försöka berika sig själv då han gav sig in i politiken som en rik affärsman, sade Zuzana Krahulcova i Prag som en förklaring på varför hon inte tror på anklagelserna mot premiärministern.

– ANO har styrt en god stund och har hjälpt folket. Människorna har mer pengar i plånboken.

Däremot verkar inte premiärministerns huvudbudskap, angrepp mot EU och immigration, ha vunnit honom några nya väljare.

Pensionären Irina Charvatova var däremot rädd för att ytterligare en period under ANO:s styre skulle vara katastrofal.

– Om herr Babiš vinner, kommer hela den här staten att kollapsa. Ledarskapet har varit så hopplöst under honom att vi inte kan fortsätta så här.

– Som jag ser det vill Babiš och extremisterna föra oss tillbaka till det förgångna. Det vill inte jag, sade Miroslav Anton i Prag till Reuters.

Artikeln uppdaterades klockan 22.22 om det valresultatet då 99,99 procent av rösterna var räknade.