Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Ohisalo föreslår att Emma Kari blir miljöminister, vem som sitter på vilken ministerpost avgörs på måndag

De grönas riksdagsledamot Emma Kari står vid gul vass. Hon ler
Bildtext Emma Kari har varit riksdagsgruppens ordförande sedan februari.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

På måndag möts De Grönas partistyrelse och riksdagsgrupp för att välja vem som ska ersätta Maria Ohisalo på inrikesministerposten. Partiet kan också komma att byta plats på sina ministrar.

Partiordförande och inrikesminister Maria Ohisalo blir snart mammaledig. Enligt tidningen Helsingin Sanomats uppgifter har hon föreslagit att riksdagsgruppens ordförande Emma Kari väljs till ny miljöminister, det vill säga den post som Krista Mikkonen sitter på just nu.

Tidningen skriver att Ohisalo sedan skulle ta över som miljöminister efter sin mammaledighet. Helsingin Sanomat känner inte till vem som är Ohisalos inrikesministerkandidat.

Kari och Harjanne starka namn

Emma Kari och Atte Harjanne är enligt Yle starka kandidater för ministerroller. Deras namn nämns oftare än andra konstaterar Yle efter en rundringning till både partistyrelsens medlemmar och riksdagsledamöter.

De grönas nya vice ordföranden
Bildtext Iiris Suomela, Atte Harjanne och Hanna Holopainen valdes till De Grönas vice ordförande i september
Bild: Lehtikuva

Harjanne var röstkung i vice ordförandevalet i september och därför anser en del av de intervjuade att partiet borde hitta en post åt honom.

De som stöder Harjanne anser att han till exempel kunde passa bra som miljö- och klimatminister eftersom han har en arbetsbakgrund inom klimatforskning.

Om Harjanne inte skulle få en ministerroll kunde han också ersätta Kari som ordförande för riksdagsgruppen, skriver Yle baserat på rundringningen.

De Gröna meddelade i september att vice ordförande Iiris Suomela blir partiordförande då Ohisalo blir moderskapsledig.

Källor: HS, Yle, STT