Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Esbobandet Lynx tog hem segern i Melodi Grand Prix: "Det känns som en dröm"

Uppdaterad 10.10.2021 08:58.

Lynx är vinnaren av årets Melodi Grand Prix med låten Vill du också le.

Bandet består av Viggo Sundqvist, 13 år, Kaius Österman, 13 år, Samuel Alanen, 12 år, och Frank Sundqvist, 10 år, och de har spelat ihop i ungefär ett år. 

– Det känns helt perfekt. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle gå så här, men vi gjorde det! säger Kaius Österman.

På frågan om bandet nu kommer att fortsätta är svaret ett rungade "såklart!" från Viggo Sundqvist. Till följande sätter bandet siktet på UMK och Eurovisionen. 

Vinnarlåten Vill du också le är skriven av Viggo Sundqvist, som också spelar trumpet och låten är skriven så att också trumpeten ska passa in. Låten handlar om att bjuda på sig själv och inte vara så blyg, att modigt gå med i saker och ting. 

Bandet Lynx uppträder på MGP.
Bildtext Bandnamnet Lynx, som betyder lokatt på engelska och latin, kom bandet på efter att Kaius varit på lodjursjakt.

Tvåan och trean från Österbotten

Nykarlebyduon Mindy & Tilde, det vill säga Mindy Penttinen, 15, och Tilde Forsén, 14, kom på andra plats med låten Förbli din. Obi Chidobe, 13, från Vasa kom trea med låten Lev livet

Mindy och Tilde uppträder på MGP.
Bildtext Mindy och Tildes låt handlar om relationer.
Obi uppträder i MGP.
Bildtext Obis MGP-bidrag handlar om att man ska fortsätta kämpa genom alla svårigheter som livet kastar på en.

Tittarrösterna stod för ena hälften av rösterna, och juryns röster för andra hälften. Juryn i år bestod av promotern Annika Oksanen, artisten och låtskrivaren Sandra Långbacka och skådespelaren Christoffer Strandberg.

Juryns topp tre placeringar var Lynx, Obi och Hanna. 

– Med blod, svett och tårar har vi drypt fram de här rösterna, för det var inget lätt uppdrag, sa Strandberg när han kungjorde juryns röster.

MGP:s programledare Anna-Karin och Jontti på scen med MGP-deltagarna.
Bildtext MGP:s programledare Anna-Karin Siegfrids och Jontti Granbacka.

Årets MGP blir det sista

MGP är en låtskrivartävling för barn i åldern 8–15. Tävlingen produceras i samarbete med Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Svenska Yle.

MGP ordnades i år för femtonde – och sista – gången. Nästa år börjar utvecklingen av ett helt nytt koncept som riktar sig till barn i åldern 10-14 och lanseras år 2023.

MGP - Melodi Grand Prix 2021 (svenskt programljud)
MGP - Melodi Grand Prix 2021 (svenskt programljud) - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln