Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz avgår – står som misstänkt i korruptionsaffär

Från 2021
Uppdaterad 09.10.2021 21:45.
Sebastian Kurz
Bildtext Sebastian Kurz meddelade om sin avgång under en presskonferens på lördagskvällen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den österrikiske förbundskanslern Sebastian Kurz lämnar sin post. Han meddelade om sin avgång under lördagskvällen. Kurz står sedan i onsdags misstänkt för förskingring och mutbrott.

I flera dagar försökte Sebastian Kurz klamra sig fast vid posten som förbundskansler. Under de senaste dagarna har pressen på honom ändå hela tiden blivit allt större och under lördagskvällen meddelade Kurz att han avgår.

Bakom avgången ligger en korruptionsskandal där Kurz och nio andra personer står misstänkta för bland annat förskingring och mutbrott.

Kurz och några av hans närmaste medarbetare ska ha använt skattepengar bland annat för att få manipulerade opinionsundersökningar publicerade i media år 2016.

Målet ska ha varit att få Kurz vald till ordförande för det österrikiska folkpartiet ÖVP och i förlängningen till Österrikes förbundskansler.

– Jag stiger nu åt sidan för att garantera stabilitet, konstaterade Kurz i ett uttalande under lördagskvällen. Kurz har hittills bestridit alla anklagelser.

Oppositionen har krävt att Kurz avgår

Den österrikiska åklagarmyndigheten för ekonomiska brott misstänker honom för förskingring och medhjälp till mutbrott. I onsdags gjordes en husrannsakan bland annat på förbundskanslerns kansli och ÖVP:s partibyrå.

Inom det egna partiet har man hittills ställt sig bakom förbundskanslern, men från oppositionspartiernas håll har man ända sedan i onsdags krävt att han avgår.

De gröna i Österrike har spelat en särskild roll gällande förbundskanslerns framtid. De gröna sitter med i Kurz koalitionsregering och man har med spänning väntat på hur de kommer att förhålla sig till misstankarna mot Kurz.

De grönas partiledare och Österrikes vicekansler Werner Kogler ifrågasatte redan tidigare i veckan Kurz förmåga att agera som kansler. På tisdag är det tänkt att misstankarna mot Kurz och hans medarbetare ska diskuteras i parlamentet.

Sebastian Kurz meddelar under en presskonferens
Bildtext Sebastian Kurz bestrider alla anklagelser.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sebastian Kurz har varit förbundskansler i två repriser. Mellan 2017 och 2019 ledde han en regering bestående av folkpartiet ÖVP och det österrikiska frihetspartiet FPÖ.

Efter att regeringssamarbetet tog slut på grund av den så kallade Ibizaskandalen har Kurz sedan hösten 2019 lett en regering bestående av ÖVP och de gröna.

Också Ibizaaffären har fortsatt att kasta sin långa skugga över Kurz. Förbundskanslern utreds för tillfället också för att ha avgett ett falskt vittnesmål inför den kommission som har tillsatts för att granska affären.

Den nuvarande utrikesministern Alexander Schallenberg tar nu åtminstone tillfälligt över som förbundskansler.