Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hyllade Kanerva bister efter att ha golvats i den taktiska kampen: “De fick väldigt enkla mål”

Från 2021
Finland och Ukrainas tränare skakar hand efter matchen.
Bildtext Markku Kanerva förlorade klart tränarduellen mot sin ukrainska kollega Oleksandr Petrakov.
Bild: Tomi Hänninen

Smekmånaden har varit lång, men nu är den åtminstone tillfälligt över för prisade tränaren Markku Kanerva. Chansen att nå VM-slutspelet minskade drastiskt efter en hemmaförlust mot Ukraina i en match där Finland framför allt föll klart på det taktiska planet.

Det var onekligen en ny situation för Markku Kanerva. 

Fyra gånger vald till årets tränare i Finland. Hyllad, närmast geniförklarad, för sin del i att herrlandslaget för första gången nått ett stort slutspel. Under sin tid som förbundskapten väldigt sällan ifrågasatt.

Men nu satt han bakom presskonferensbordet inne på Olympiastadion som en moloken och snopen förlorare. Det efter en match där Ukraina klart hade vunnit den taktiska schackmatchen.

En mumlande och ovanligt dåligt artikulerande Kanerva fick förklara varför det i kvalets nyckelmatch blev så att Ukraina fick mängder av utrymme på Finlands planhalva, men finländarna väldigt sällan hittade några ytor i sina anfall.

– Vår taktik var att börja aktivt och genast från början såg det bra ut. Men sen smällde det, säger Kanerva efter matchen där Finland åkte på ett baklängesmål redan i den fjärde minuten.

– Efter det hade vi två alternativ. Att höja vår press och försöka vinna bollen – eller att dra oss tillbaka. Vi valde det första. En fantastisk publik stödde oss och de ville förstås ha ett aktivt försvarsspel, förklarar Kanerva.

Finland såg ständigt sårbart ut

Satsningen misslyckades. Totalt. Finland under Kanervas ledning har sällan sett så sårbart ut som i första halvlek. Den finländska 3–5–2-uppställningen fungerade inte alls.

– Andra alternativet var att försvara oss med en kompakt fyrbackslinje, men vi valde det här. Vi gick ut för att pressa högt, men vi visste att det fanns risker med det. Vi visste att vi möter ett kontringslag. Och de har klasspelare, med spelare på den nivån finns snabbhet och förmåga att hålla bollen, säger Kanerva.

Ukrainarna med målskyttarna Andrij Jarmolenko och Roman Jaremtjuk hittade gång på gång luckor i det finländska försvaret. Hemmalagets höga press utnyttjades brutalt effektivt av Ukraina med tränaren Oleksandr Petrakov.

– Vi såg många matcher med Finland, senast deras match mot Frankrike. Vi hade gjort en grundlig taktisk analys och blev inte förvånade, förklarade den klassiska surkarten Petrakov ovanligt nöjt på den ukrainska delen av presskonferensen.

Till slut blev den kollektiva kollapsen i första halvlek avgörande. Matchens segermål gjordes i den 34:e minuten då Ukraina på nolltid från ett inkast med några få passningar fick ett friläge som förvaltades mot ett märkligt stillastående försvar.

– Ingen hade väntat sig det. Det förvånade alla. Det var en grov miss. Ett väldigt enkelt mål. Precis som det första. Också då tappade vi bollen enkelt, säger Kanerva nästan utan att röra på läpparna.

Fick väldigt få kvitteringschanser

Den timmeslånga jakten på ett kvitteringsmål blev sedan resultatlös. De riktigt klara hemmachanserna var försvinnande få när Ukraina tog nästa taktiska seger och genom klokt försvarsspel fick det finländska anfallsspelet att slå knut på sig själv. 

– Vi måste med högre procent få in bollen mellan deras linjer så det blir svårare för dem att försvara sig. Det finns mycket att förbättra, säger Kanerva med en tyst suck. 

Den nya situationen för Finlands tränare fortsätter kommande vecka. I de senaste Nations League-grupperna och i det lyckade EM-kvalet har Finland suttit i förarsätet inför spurten. 

Nu är läget det motsatta. Herrlandslaget är bara fyra i gruppen och scenförändringen måste vara snabb och markant, med start i bortamatchen mot Kazakstan på tisdag.

– Missar drabbar alla, det gäller att lära sig av dem. Vi ska gå igenom dem med laget, säger Kanerva.

– Nu måste vi analysera den här matchen, konstaterar tränaren och vet att han inte kommer att uppskatta det han får se.

Diskussion om artikeln