Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oväntade problemet då Sverige slog Kosovo – VAR-skärmen fungerade inte i Solna: "Synd om domaren"

Från 2021
Uppdaterad 09.10.2021 23:29.
Alexander Isak firas som målskytt.
Bildtext Alexander Isaks (i mitten) 2–0-mål mot Kosovo var en delikatess.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sverige tog en klar seger hemma mot Kosovo och skuggar Spanien i sin grupp. Men det svenska öppningsmålet föregicks av en evighetslång väntan på ett VAR-domslut. "Vi kan inte ha det så här", slår Sveriges förbundskapten Janne Andersson fast.

Sveriges fotbollsherrar tog under det senaste landslagsuppehållet en blytung seger över Spanien på hemmaplan. Jakten på direktplatsen till VM blev ändå tuffare efter att man följt upp skrällsegern med noll poäng i Grekland.

Dagens hemmamatch mot Kosovo var därför något av en måstematch för svenskarna. Och efter 3–0 hemma på Nationalarenan i Solna ser det bättre ut för de blågula igen.

Halvvägs in i första halvlek nickades bollen på en Kosovospelares hand i straffområdet och domaren Marco Di Bello skulle kolla upp det skedda från VAR-monitorn.

Det visade sig vara knepigare än förväntat.

"Förstår att de behöver VAR – men det tar för länge"

Expressen skriver att italienaren blev uppenbart missnöjd efter att skärmen inte alls visade det han var intresserad av, utan i stället syntes bara en röd bild. Inte heller i TV-sändningen av matchen visades det några bilder av sekvensen, samtidigt som domaren fick försöka gestikulera åt spelarna att hålla sig lugna.

– Vi kan inte ha det så här. Det får inte vara så här. Det är synd om domaren. Han är förtvivlad för han står och väntar och tittar men det kommer ingen bild. Vi ser skärmen, kommenterade Sveriges förbundskapten Janne Andersson enligt tidningen.

– Det var fem och en halv minut nu och fyra och en halv i Aten. Så kan vi inte ha det även om det blev ett bra slutresultat av granskningen. Det tyckte jag inte senast.

En god stund senare hade Di Bello nämligen äntligen fått bilder som hjälpt honom att komma fram till att det var straff för värdlaget. Den satte Emil Forsberg in.

– Man förstår att de behöver använda VAR, men det tar för lång tid, tyckte målskytten.

I andra halvleken skapade Alexander Isak jubel bland de drygt 44 000 på plats med ett klassmål från 20 meter, medan inhopparen Robin Quaison fastställde slutresultatet 3–0.

Med tolv poäng på fem matcher är Sverige på andra plats i kvalgrupp B. Spanien har samlat en poäng mer på sex matcher.

Europeiska VM-kvalet

Grupp A:

Azerbajdzjan–Irland 0–3 (0–2)

Luxemburg–Serbien 21.45

Grupp B:

Georgien–Grekland 0–2 (0–0)

Sverige–Kosovo 3–0 (1–0)

Grupp C:

Litauen–Bulgarien 3–1 (1–0)

Schweiz–Nordirland 21.45

Grupp D:

Kazakstan–Bosnien och Hercegovina 0–2 (0–1)

Finland–Ukraina 1–2 (1–2)

Grupp F:

Skottland–Israel 3–2 (1–2)

Färöarna–Österrike 21.45

Moldavien–Danmark 21.45

Grupp I:

Andorra–England 21.45

Ungern–Albanien 21.45

Polen–San Marino 21.45

Diskussion om artikeln