Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protester mot coronaintyg i Rom – demonstranter och polis drabbade samman

Demonstranter och polis springer på gatan i Rom i ett moln av tårgasrök.
Bildtext Polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra folkmassan.

I Italiens huvudstad Rom protesterade tusentals människor mot kravet på det så kallade coronapasset på lördagen. Demonstranter drabbade samman med polis, som använde sig av vattenkanoner och tårgas för att skingra folkmassan.

Italien meddelade i september att man skärper sina sedan tidigare hårda krav på coronaintyg. Från och med den 15 oktober måste alla italienare visa upp ett så kallat grönt pass för att få besöka sina arbetsplatser.

De som bryter mot reglerna straffas med böter på 1 500 euro.

Sedan tidigare har coronaintyget krävts för att få besöka bland annat restauranger, museer och idrottsevenemang.

Italien kräver coronapass av alla arbetstagare

Regeringen hoppas skapa trygghet och vacciniver.

Det så kallade gröna passet innefattar antingen vaccinationsintyg, färskt coronatest eller intyg på att en person har tillfrisknat från coronaviruset. Coronaintyget används redan bland dem som arbetar i sjuk- och hälsovården.

Demonstranterna protesterade mot kravet och kallade det bland annat "kriminell utpressning". Enligt demonstranterna leder kravet till att frivilligheten kring vaccinet försvinner.

Demonstranter ropar och håller i färgade lyktor på ett torg i Rom.
Bildtext Demonstranter på torget Piazza del Popolo i Rom.

Demonstranterna hade tillstånd för sina protester, men hundratals människor bröt ut från folkmassan och försökte marschera mot parlamentsbyggnaden. Polisen tog till vattenkanoner och tårgas för att stoppa dem och grep några demonstranter som uppträdde våldsamt.

Nästan 80 procent av alla över 12-åriga italienare har fått två doser coronavaccin, enligt hälsomyndigheternas statistik. Italien är ett av de europeiska länder som drabbats hårdast av pandemin, och över 130 000 människor har dött av covid-19.

Källa: AFP