Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blytung seger för Robert Helenius! Sopade mattan med Kownacki i Las Vegas: "Det känns fantastiskt"

Från 2021
Uppdaterad 10.10.2021 12:08.
Robert Helenius boxar mot Adam Kownacki
Bildtext Segern öppnar nya dörrar för Robert Helenius.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Robert Helenius besegrade Adam Kownacki i tungviktsmötet i Las Vegas. Helenius dominerade matchen stort och vann på teknisk knockout. Avgörandet föll då ringdomaren avbröt kampen i den sjätte ronden.

Den 37-årige Helenius kopplade grepp genast med en tung slagserie. Kownackis vänster öga var igenmurat i slutet av första ronden.

Polacken gungade rejält i tredje ronden. Han räddade sig genom att slå Helenius under bältet.

Robert Helenius landar en rak vänster mot Adam Kownacki.
Bildtext Helenius slag landade med hög procent.
Bild: AFP / Lehtikuva

Samma visa fortsatte i femte ronden – Kownacki blev varnad för slag under bältet. I sjätte ronden fick ringdomaren nog och avbröt matchen efter nytt regelvidrigt slag av polacken.

Det verkade som att ringdomaren hade diskvalificerat Kownacki, men det officiella resultatkortet visar att matchen slutade i teknisk knockout.

– Det känns fantastiskt. Jag vill ha mer av detta. Jag är okej, med undantag av underlivet, säger Helenius skämtsamt i en intervju till Yle Urheilu.

Officiella domen: Teknisk knockout

Enligt boxningsreportern Lance Pugmire avbröts matchen för att Kownacki inte längre klarade av att försvara sig. Helenius bombardemang hade lett till att polackens båda ögon var igensvullna.

– Ringdomaren Celestino Ruiz officiella dom var teknisk knockout. Han varnade Kownacki efter ytterligare ett slag under bältet och efter att ha tittat honom i ögonen bedömde han att polacken var slutkörd, skriver Pugmire på Twitter.

Helenius ledde matchen överlägset

Det var inget snack om saken – Helenius var herren på täppan. Han fick in tunga slag regelbundet och samtliga tre domare hade honom som segrare i varje rond.

– Jag landade tunga slag genast i första ronden och jag försökte knocka Kownacki. I andra ronden bromsade jag in en smula för ingen orkar med det tempot i tolv ronder. Motståndaren blev frustrerad ju längre matchen pågick och började slå under bältet, säger Helenius.

Robert Helenius poserar efter sin seger över Kownacki
Bildtext Robert Helenius poserade för kamerorna efter drabbningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Längtar hem till Åland

Enligt Helenius var teamets gedigna förberedelser nyckeln till segern. Han tränade tillsammans med Deontay Wilder i USA.

– Vi hade ett mycket lyckat läger i Alabama. Det var jobbigt att anpassa sig till det heta klimatet till en början. Utöver mina egna träningspass så sparrade jag med Wilder två gånger per vecka. Jag visste att jag var i bra form och jag var redo att boxas tolv ronder, säger Helenius.

– Vi hade förberett oss för detta i två år. Nu vill jag tillbaka till min familj på Åland.

Lukrativaste matchen

Helenius manager Markus Sundman var naturligtvis lyrisk efter segern över Kownacki.

– Roberts värde som boxare växte också avsevärt. Vi försöker nå status som första utmanare för att kunna gå en titelmatch. Efter den här segern kan ingen säga att Helenius inte hör hemma i en VM-match, säger Sundman till Yle.

Matchen i Vegas var den mest lukrativa i Helenius karriär. Det finns inga officiella siffror på gaget, men experter har talat om att det kan ha uppgått till en halv miljon euro.

Helenius påpekade inför matchen att man måste sätta arvodet i perspektiv.

– Jag boxades i praktiken utan lön i 14 år och efter det för svältlön i flera år.

Helenius besegrade Kownacki nu för andra gången i svit. Helenius vann drabbningen i mars 2020 efter teknisk knockout.

Helenius har gått 31 matcher som proffsboxare och vunnit 28 av dem. Kownacki har vunnit 20 matcher och förlorat två gånger – båda gångerna mot Helenius.

Artikeln uppdaterades klockan 9.32 med uppgiften om att Helenius vann på teknisk knockout, inte diskvalificering.

Artikeln uppdaterades klockan 10.27 med Helenius och Sundmans kommentarer.

Från vrak till VM-titelutmanare - hånade Robert Helenius har chockat hela boxningsvärlden - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln