Dåligt parkerade elsparkcyklar kan utgöra en fara för synskadade – "Ibland har jag tänkt: 'Var kom den där ifrån?'"
Det är många som lagt märke till att elsparkcyklar brukar parkeras lite var som helst. En slarvigt parkerad elsparkcykel kan utgöra något av en fara för bland annat synskadade.
Linn Gröndahl brukar mest gå då hen rör sig i Åbo. Hen ser mindre på grund av ett bortfall i hens synfält. För att undvika eventuella hinder så använder hen sig av en kombination av gott minne av välkända rutter och sin vita käpp. Gröndahl säger att utmaningarna kan vara lite varierande.
– Om det är mörkare kan det vara svårare att märka vad som ligger framför en, men också under dagtid kan det vara svårt om det är flera elsparkcyklar som ligger strödda över hela trottoaren.
Gröndahl säger att mängden elsparkcyklar gjort att hen känner sig mer nervös i trafiken än förut.
– Det brukade vara så att jag var mest nervös för människor då jag rörde mig i staden, men nu har jag blivit mindre oroad för det. Människor kan väja undan om det behövs, men det kan inte elsparkcyklar, säger Gröndahl.
En annan utmaning som dåligt parkerade elsparkcyklar utgör för synskadade är att de blir oförutsägbara hinder. Gröndahl berättar att hen ofta använder sig av sitt minne av välkända rutter för att ta sig fram.
– Det finns till exempel vissa landmärken jag använder mig av. Om jag märker en bekant vägskylt så vet jag att det strax kommer en trappa. Problemet är att elsparkcyklarna byter plats hela tiden. Terrängen kan därför ändra snabbt, säger Gröndahl.
Gröndahl säger också att elsparkcyklarna gjort hen mer osäker i stadstrafiken.
– För det mesta kan jag märka dem i tid, men om det är mörkt så har det nog varit nära ett par gånger. Då har jag tänkt: "Varifrån kom den där?".
Hopp om ett tydligare regelverk för parkeringen av elsparkcyklar
Trots att elsparkcyklar ska användas enligt samma trafikregler som cyklar kan det för tillfället verka som att de används lite hur som helst. Linn Gröndahl hoppas på tydligare regler för hur elsparkcyklar ska parkeras och användas.
– Jag önskar att det fanns fler markerade parkeringsplatser för elsparkcyklarna. Dessutom skulle det vara bra om flera parkerade dem så nära längs husväggar som möjligt. Jag har nog sett flera som parkerar elsparkcyklarna riktigt smart, men andra gör lite hur som helst, säger Gröndahl.
En sänkt hastighet skulle också vara hjälpsamt för synskadade, enligt Gröndahl.
– Ibland är det svårt att avgöra om någon är på väg mot mig eller inte. En lägre hastighet skulle ge mer tid att reagera, säger Gröndahl.
Linn Gröndahl använder sig inte av ledarhund, men hon tänker att elsparkcyklar kan utgöra faror också för de som använder sig av en sådan.
– Om ledarhunden är tränad att gå runt hinder så borde inte det vara något problem med liggande elsparkcyklar. En människa plus en ledarhund behöver ändå ganska mycket plats i trafiken och om elsparkcyklister kör på trottoaren så kan det bli farligt om någon måste väja ut på bilvägen, säger Gröndahl.