Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frustration, våld och lågt valdeltagande då krisdrabbade Irak väljer nytt parlament

En äldre irakisk man visar upp ett färgat pekfinger och en tumme som bevis på att han har röstat.
Bildtext En äldre irakisk man i Bagdad visar upp ett färgat pekfinger och en tumme som bevis på att han har röstat.

Irakierna väljer på söndag ett nytt parlament i ett val som präglas av ointresse, ilska mot korrumperade makthavare och lågt valdeltagande. Landets politik har länge domineras av religion, etnicitet och klanmentalitet, men ett nytt valsystem är avsett att förstärka obundna block på de traditionella koalitionernas bekostnad.

- Det ser fult ut, jag såg hur ett valplakat hade hängts upp över ett trafikmärke. Sådana är våra kandidater, de tänker inte på vad som rätt och vad som är fel, utbrast ynglingen Hani som inte tänker rösta i sitt distrikt i Bagdad. Han kommer hellre att förstöra sin valsedel än att rösta på politiker som han föraktar.

- Vi är den unga generationen, våra hjärnor är klara och har inte ännu förorenats av alla dessa lögner, säger Hani.

Kandidaterna måste vara över 28 år gamla och nya reformorienterade partier beslöt att bojkotta valet efter hot från milisgrupper

Det är många som tänker som Hani i ett land där omkring 60 procent av alla invånare är under 25 år gamla.

De massiva gatuprotesterna mot korruption och maktmissbruk för två år sedan drevs av missnöjda och frustrerade unga som ser att mycket lite har förändrats inför det första parlamentsvalet sedan protesterna år 2019.

Valaffischer har satts upp här och där i huvudstaden Bagdad.
Bildtext Valaffischer har satts upp här och där i huvudstaden Bagdad.

Många nya partier bojkottar valet

Den nuvarande övergångsregeringen lovade att hålla förtida val under en ny vallag och att de över 500 ungdomar som dödades under protesterna, skulle få rättvisa och upprättelse.

Regeringen har inte kunnat uppfylla sina löften på grund av pandemin, som ledde till att oljepriserna kollapsade och att den ekonomiska krisen förvärrades.

Valet hålls bara ett halvår tidigare än planerat och den nya vallagen skapar nya, mindre distrikt som enligt experter kommer att förstärka existerande maktpartier.

När unga blir allt mer desperata, arga och orepresenterade så börjar de söka radikala lösningar

Kandidaterna måste vara över 28 år gamla och många nya, reformorienterade partier beslöt att bojkotta valet efter hot från milisgrupper som vill bevara det rådande politiska läget.

I detta läge väntas partier som redan är vid makten klara sig bra. Det gäller till exempel den religiösa shiamuslimska ledaren Muqtada al-Sadrs rörelse, som hoppas bli tungan på vågen i det nya parlamentet.

En kvinna röstar i en vallokal i Kurdistan som är avsedd för interna irakiska flyktingar.
Bildtext De flesta unga kommer sannolikt att strunta i valet i ett land där över 60 procent av befolkningen är under 25 år gamla.

Unga riskerar att radikaliseras

Över 40 procent av unga irakier varken arbetar eller studerar, vilket hör till de högsta siffrorna i regionen. I grannländerna Iran och Turkiet är motsvarande siffror kring 30 procent. En tredjedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen, trots att Irak hör till världens största oljeproducenter.

- Unga irakier vill ha snabba förändringar, de tror inte på gradvisa förändringar genom att rösta. När unga blir allt mer desperata och känner sig allt mer marginaliserade, arga och orepresenterade så börjar de söka mer radikala lösningar. Då är våld allt mer troligt, säger forskaren Sajad Jiyad i Bagdad

Aktivisten Jaser Mekki som leder ungdomsorganisationen Moja, försöker i stället övertala unga att gå och rösta.

- Vi försöker övertyga dem om att den mest hälsosamma lösningen är att spela enligt reglerna. De reglerna är demokrati eftersom alternativet är mycket farligt, varnar Mekki.

Irakiska universitetsstuderande demonstrerar i Bagdad 6.2.2020. Protesten riktas mot att demonstranter dödats vid demonstrationer, bland annat  i Najaf
Bildtext Över 600 ungdomar dödades under gatuprotesterna år 2019.

Proiranska partier och milisgrupper dominerar

Ungdoms- och demokratiaktivisten Jaser Mekki oroar sig allra mest för att dominerande proiranska shiamuslimska partier och milisgrupper vinner ännu mer terräng. De och Moqtada al-Sadrs rörelse anklagas för att ha angripit unga demonstranter år 2019, då över 600 personer dödades.

På många håll runt omkring landet har motståndare till dessa partier kidnappats och försvunnit för alltid och det politiska våldet avskräcker många.

Den 25 årige Ali Issa har inte ens brytt sig om att registrera sig för valet.

- Namnen förändras men politiken består. Det gör det samma om vi röstar eller ej för det är egentligen inte vi som väljer vem som styr, säger Issa.

Den shiamuslimska ledaren Muqtada al-Sadr röstade i den heliga staden Najaf. Hans rörelse väntas bli en av de stora valvinnarna.
Bildtext Den shiamuslimska ledaren Muqtada al-Sadr röstade i den heliga staden Najaf. Hans rörelse väntas bli en av de stora valvinnarna.

Irak har för första gången infört biometriska valsedlar som endast fungerar i 72 timmar medan FN har över 600 valobservatörer över hela landet. Fusk och köp av röster kommer sannolikt ändå att förekomma även denna gång, enligt experter.

Valkampanjen krävde över 35 dödsoffer på grund av kidnappningar och mord vilket väntas bidra till det låga valdeltagandet.

Shiamuslimernas högsta religiösa ledare, ajatolla Ali Sistani, har uppmanat alla shiamuslimer att rösta, eftersom man befarar ett ännu lägre valdeltagande än år 2018, då 44 procent av de röstberättigade deltog i valet.

Källor: AFP, AP, ILO, Al Jazeera