Hoppa till huvudinnehåll

Sport

SVT:s dokumentär avslöjar gräl i svenska längdlandslaget – Ebba Anderssons ord efter kraschen i Ruka: ”Kan inte ens kalla dem för kompisar”

Från 2021
Maja Dahlqvist (till vänster) och Linn Svahn (till höger) i Ruka.
Bildtext Maja Dahlqvist (till vänster) och Linn Svahn (till höger) i Ruka.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT/AOP

Allt var inte frid och fröjd i det svenska längdlandslaget under förra säsongen. Det stormade rejält kring damåkarna efter öppningsveckoslutet i Ruka. Det avslöjas i SVT:s dokumentär ”Bäst när det gäller”.

Turbulensen hade sin upprinnelse i den avslutande jaktstarten i Ruka i fjol. Fyra svenskor kämpade om segern då olyckan var framme. Flera åkare trasslade sig in i varandra i en utförsåkning och några av dem föll omkull.

Maja Dahlqvist och Linn Svahn såg sina chanser att nå pallen grusas. Ebba Andersson höll sig däremot stående och korsade mållinjen som trea.

Svahn påstod efter loppet att Andersson hade orsakat kraschen genom att växla spår på ett klumpigt sätt. Det fick Andersson att se rött.

– Jag är jävligt besviken på mina lagkompisar – eller nej förresten jag kan inte ens kalla dem för kompisar, säger hon upprört i SVT:s dokumentär.

I dokumentären visas också en scen där landslagstränaren Stefan Thomson gratulerar Andersson efter loppet. Det leder till att hon lättar på trycket ytterligare:

– Kul att det är någon som kan glädjas åt mig i alla fall. Att bli förbannad är en sak, men man hänger inte ut någon i media, säger hon i dokumentären. 

Ebba Andersson pustar.
Bildtext Ebba Andersson är ett av Sveriges trumfkort också under nästa världscupsäsong.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

”I dag kan jag kalla dem för mina kompisar”

Alla parter säger numera att händelsen är utagerad för länge sen. Under det svenska landslagets pressträff i höstas fick de återigen ge sin syn på det som skedde i Ruka.

– Det ger en rättvis bild av hur det var. Just där och då var jag väldigt arg, ledsen och besviken. Jag står för mitt agerande. I dag kan jag kalla dem för mina kompisar. Men där och då var jag inte vid samma åsikt, säger Andersson i en intervju för Expressen.

Maja Dahlqvist, som var med Linn Svahn på andra sidan i konflikten, säger till Expressen att det är bra att folk ser hur känslorna kan svalla efter en tävling.

– Jag tror det var bra för Ebba att lära sig hur det kan vara med. För hon är mer van vid distanslopp, när folk kommer in en och en. Då är det lättare att vara glad för hennes skull direkt, säger Dahlqvist.

Också Linn Svahn har sagt att händelsen är slutbehandlad.

Diskussion om artikeln