Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tjeckiens president Miloš Zeman togs in på intensiven mitt under regeringsförhandlingar – läkarna vägrar ange orsaken

Från 2021
Uppdaterad 10.10.2021 22:18.
Tjeckiens president Miloš Zeman verkade medvetslös då anländer till sjukhuset på en bår.
Bildtext Tjeckiens president Miloš Zeman verkade medvetslös då han anlände till sjukhuset på en bår.
Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Tjeckiens president Miloš Zeman har tagits in på en intensivvårdsavdelning på ett militärsjukhus kort efter att han träffade premiärminister Andrej Babiš. Presidentens läkare vägrar att avslöja exakta detaljer om hans hälsotillstånd medan det är oklart hur regeringsbildningen efter lördagens parlamentsval påverkas av Zemans sjukdom.

Tjeckien råkade i politiskt kaos på söndagen, dagen efter parlamentsvalet då president Miloš Zeman togs med ambulans från sitt residens till ett militärsjukhus.

Presidenten som spelar en nyckelroll i regeringsbildningen efter valet, hade träffat sin långvarige allierade, premiärminister Andrej Babiš.

Babiš vill fortsätta i spetsen för en minoritetsregering trots att hans styrande parti ANO förlorade knappt mot center-höger koalitionen Tillsammans.

ANO behåller ändå sin ställning som Tjeckiens största parti och Zeman antydde innan insjuknade, att han tänkte utse Babiš till regeringsbildare.

Partiledarna står på scenen inför den sista partiledardebatten före det tjeckiska parlamentsvalet.
Bildtext Den borgerliga alliansen Tillsammans vann valet i Tjeckien knappt före det styrande partiet ANO.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Lider av problem med levern

Den 67 år gamle Miloš Zeman har tidigare lidit av problem med levern, men hans läkare vägrar att avslöja presidentens hälsotillstånd i detalj. Endast att han nu befinner sig på en intensivvårdsavdelning.

Zeman verkade medvetslös då han togs in på sjukhuset, men mer än så vet vi inte om hans tillstånd.

– Patienten har tagits in på sjukhus på en intensivvårdsavdelning i Prags militära universitetssjukhus, säger Zemans läkare Miroslav Zavoral som också är militärsjukhusets chefsläkare.

Zavoral tillade att det var Zeman som hade förbjudit läkarna att ge ut uppgifter om hans hälsotillstånd. Senare under söndagen uppgavs ändå hans tillstånd vara stabilt.

Presidenten röstade på lördagen i sitt eget residens på grund av hälsoproblem.

Han tillbringade åtta dagar på sjukhus för mindre än en månad sedan, men tjeckerna fick inte då heller veta något om hans hälsa.

Andrej Babis vaaliväittelyssä 6. lokakuuta.
Bildtext Miljardären Andrej Babiš vill fortsätta som premiärminister för en minoritetsregering.
Bild: Martin Divisek / EPA

Oppositionen kräver att få säga sitt om regeringen

Regeringsbildningen kan bli svår även med tanke på mandatfördelningen efter valet.

Oppositionsalliansen Tillsammans som består av tre center-höger partier fick 27,79 procent av rösterna. Tillsammans får en majoritet med 108 av 200 platser i parlamentet, förutsatt att alliansen samarbetar med det populistiska Piratpartiet samt mittengrupperingen Borgmästare och obundna.

Andrej Babiš parti Ano fick 27,12 procent av rösterna, men förblir Tjeckiens största parti. Hans minoritetsregering har tidigare räknat med stöd av Socialdemokrater och Kommunister som inte klarade den femprocentströskel som krävs för att få plats i parlamentet. Kommunisterna föll ut ur parlamentet för första gången i sin historia.

Petr Fiala som leder den borgerliga oppositionsalliansen Tillsammans, krävde på lördagen att Zeman utser honom till regeringsbildare och politiska forskare verkar hålla med Fiala.

– Bägge borgerliga koalitioner ser ut att kunna bilda en parlamentarisk majoritet och därför verkar det som om Babiš måste gå, säger Otto Eibel vid Masaryk universitetet i Brno.

Diskussion om artikeln