Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen medger att den bedömde Elokapinas demonstration vid Statsrådsborgen fel

Från 2021
Polisens förhandlare inför demonstranterna utanför Statsrådsborgen den 8 oktober 2021.
Bildtext Elokapinas aktivister demonstrerade utanför Statsrådsborgen på fredagen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Helsingforspolisen medger att den felbedömt det eventuella säkerhetshot som miljörörelsen Elokapina skulle ha orsakat genom att demonstrera utanför Statsrådsborgen i Helsingfors. Demonstranterna hade kedjat fast sig vid dörrarna till Statsrådsborgen på fredagen.

Biträdande polischefen Heikki Kopperoinen säger att polisen och statsrådets säkerhetspersonal hade olika uppfattning om situationens allvar.

De poliser som var utomhus där demonstranterna fanns gjorde enligt Kopperoinen egna observationer, medan säkerhetspersonalen inne i byggnaden gjorde egna observationer.

– Det har troligen gått till så att när man har utbytt information har det uppstått missförstånd eller man har bedömt saker olika.

Polisens bild av säkerhetsläget har nu klarnat.

– Allt har varit lugnt inne i Statsrådsborgen och det har inte funnits något konkret hot, säger Kopperoinen.

Inga alternativa rutter för presidenten och ministrar

Polisen meddelade på lördagen att presidenten, ministrar och ämbetsmän på grund av Elokapinas demonstration var tvungna att använda alternativa rutter ut ur byggnaden.

Men både president Sauli Niinistö och ministrarna Li Andersson (VF) och Annika Saarikko (C) uppgav att de lämnat byggnaden på samma sätt som tidigare.

Kopperoinen säger nu att det förekom missförstånd. Han tror att ingen ljugit eller medvetet gett felaktig information.

Elokapina anser att demonstrationen aldrig utgjorde något säkerhetshot för Statsrådsborgen. Enligt miljörörelsen försökte demonstranter aldrig ta sig in i byggnaden. Inte heller blockerade de ingångar, anser rörelsen.

Artikeln är en förkortad översättning av Yle Uutisets artikel Poliisi myöntää arvioineensa tilanteen Elokapinan mielenilmauksessa väärin ja epäonnistuneensa viestinnässä, skriven av Miika Koskela och Merja Niilola. Översättning av Lars Gustafsson.