Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Piffen säkrade det historiska avancemanget till division 1: ”Glädjetårar – klart vi ska ta steget upp och utmana”

Från 2021
Uppdaterad 10.10.2021 18:05.
Se glädjescenerna när Piffen säkrade historiska avancemanget till division 1! - Spela upp på Arenan

En poäng var kravet – då körde PIF över gästande TPV på Pajbacka. Samtidigt säkrade Pargaslaget förstaplatsen i division 2 grupp B. Men tänker PIF stiga? Det ska vi göra, slår tränaren Stefan Strömborg fast.

Det heter att man inte ska ta ut segrar i förtid. Men med 5–0 på tavlan hemma mot seriejumbon var det fullt logiskt att Pargasspelarna började fira på sidolinjen trots att det återstod en halvtimme av matchen.

TPV kom aldrig nära att förstöra festen. Piffen vann med 5–1, säkrade förstaplatsen i division 2 grupp B – och samtidigt också avancemanget till Ettan.

Då domaren blåste av matchen sprang också ett stort antal Pargasjuniorer in på plan för att fira med representationslaget.

– Det är helt otroligt. Den här känslan går inte att förklara med ord. Glädjetårarna kommer, säger lagkaptenen och trotjänaren, målvakten Arnold Uschanoff till Yle Sporten efteråt.

Piffens fotbollslag firar avancemanget till division 1
Bildtext Arnold Uschanoff firar med sina lagkamrater.
Bild: Arash Matin / Yle

Tränaren Stefan Strömborg ska först få en gulddusch. Sen hinner han också ställa sig framför mikrofonen. Och har inledningsvis lika svårt att sätta ord på bragden.

– Tre år, det är helt otroligt. Hårt jobb, får han ur sig och är märkbart tagen av stunden.

"Märkte redan i början av säsongen att något var annorlunda"

Strömborg tog över för tre år sedan och skrev på för just tre år. Nu avrundades projektet på bästa möjliga sätt: med en biljett till division 1.

Det kommer inte som någon enorm överraskning för dem som följt med Piffen de senaste åren. Pargaslaget var uppe och nosade redan i fjol.

– Jag har varit med länge och i år märkte man redan i början av säsongen att något var annorlunda, säger Uschanoff.

– Vi kände en vittring av att vi kunde göra något riktigt bra, kompar Strömborg och nämner träningsmatcherna mot IFK Mariehamn och Ekenäs IF som bevis på att laget stundvis kunde utmana till och med motstånd från ligan och ettan.

Stefan Strömborg kramar om en av sina spelare.
Bildtext Stefan Strömborg omfamnade alla spelare som kom i byte.
Bild: Arash Matin / Yle

I tvåan var Piffen klart bäst. Seriesegern säkrades redan i den tredje sista omgången.

– Vi får inte resultaten vi vill ha i början av säsongen. Men det här härliga och fantastiska gänget ... på något sätt band det oss ihop mera. Spelarna och laget blev bättre hela tiden och det känns otroligt som tränare.

– Vi är värda det här. Vi leder klart och då ska man ta steget upp och anta nya utmaningar, slår Strömborg fast.

"Sportsligt är vi helt med"

Men kommer Piffen att stiga? De ekonomiska satsningarna som krävs skämtar man inte bort. Men Strömborg tror att föreningen klarar det.

– Jag ser ingen orsak till att vi inte skulle göra det. Sportsligt är vi helt med. Vi ska bygga på det här, jag är övertygad om att vi kan göra det. Lätt blir det inte, men det är så vi utvecklar fotbollen i Pargas.

Nyckelordet där är kanske ”vi” – är det så att du tänker stanna kvar? Eller är ditt projekt nu över?

– Nå jag vill säga först att mitt projekt är slut nu, jag vill pusta ut lite. Jag vill ut i svampskogen några dagar. Men att träna moderklubben i division 1 ... varför inte? Nä, måste ta ett snack med klubben och låta det smälta lite.

Piffens fotbollslag firar avancemanget till division 1
Bildtext Kevin Larsson blev hattrickhjälte i den avgörande matchen.
Bild: Arash Matin / Yle

På söndagen var Pargas en fotbollsstad. Publiksiffran på 567 dubblar, som Uschanoff berättar, det tidigare publikrekordet.

– Man ser ju hur mycket det här betyder för alla, säger målvakten.

– Och våra killar är förebilder för dem, hinner Strömborg säga innan flera spelare rusar fram och dränker honom i vatten och öl.

Resultat, herrarnas division 2 grupp B:

Pargas IF–TPV (2–0)
3’ Kevin Larsson 1–0
23’ Kevin Larsson 2–0
50’ Kasperi Nevä 3–0
52’ Viktor Johansson 4–0
60’ Kevin Larsson 5–0
72’ Leevi Antinaho 5–1

Publik: 567

Diskussion om artikeln