Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libanon: Strömmen tillbaka men den svåra ekonomiska krisen gör att elförsörjningen förblir begränsad

Vy över Beirut
Bildtext Libanon kämpar med en svår ekonomisk kris. Arkivbild.

Det omfattande elavbrott som drabbade Libanon på lördagen är över. Landets energiministerium har lyckats få tag på mer bränsle och de två stora kraftanläggningar som stängdes ner har startats upp på nytt.

Enligt energiminister Walid Fayad fungerar elnätverket nu som vanligt.

– Nätverket är tillbaka till det normala, så som det var före bränslet tog slut vid kraftverken Deir Ammar och Zahrani, uppger Fayad i ett uttalande skriver AFP.

Han tackade armén för att den överlämnat 6 000 kiloliter gasolja som ska fördelas jämnt mellan kraftverken. Ett fartyg lastat med bränsle borde också ha anlänt på lördagskvällen. Det statliga energibolaget uppgav på lördagen att man skulle lasta av fartyget i början av nästa vecka.

Centralbanken har beviljat ministeriet ett lån på 100 miljoner dollar för att garantera att landet kan fortsätta importera bränsle och erbjuda invånarna ungefär lika mycket elektricitet som tidigare.

Fortsatt begränsad tillgång till ström

Att kraftverken nu startat upp igen innebär att libaneserna kan räkna med några timmar el per dag. Enligt Reuters har landet redan en tid begränsat elförsörjningen för att få bränslet att räcka längre.

Libanon kämpar med en svår ekonomisk kris – stigande arbetslöshet, skyhöga priser och matbrist hör till vardagen. Den libanesiska valutans värde har rasat med 90 procent sedan 2019.

Många av invånarna och sjukhus har investerat i privata dieseldrivna generatorer, men nu börjar det också bli ont om diesel.

Källa: AFP, Reuters