Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgågården väntar fortfarande på pengar för renovering – men vem har råd att flytta in?

Ett stenhus i flera våningar invid en solbelyst gata.
Bildtext Borgågården står nuförtiden tom i hörnet av Brunnsgatan och Prästgatan.

Problemet med Borgågården är att huset måste renoveras, men priset för renoveringen har nästan fördubblats från den tidigare beräkningen.

Den tidigare budgetreserveringen var 5,5 miljoner euro men den nya projektplanen visade att den summan är ordentligt i underkant. Istället ser det ut som att en renovering kommer att kosta 8,5 till 9 miljoner euro.

Borgå stads lokalitetsdirektör Mikko Silvast säger att han inte vet precis vad den tidigare summan baserades på, men tippar att den går ungefär tio år bakåt i tiden.

– Kraven på byggnader har skärpts under den här tiden, speciellt gällande inomhusluft. Dessutom har priserna överlag gått upp. Den här beräkningen tar inte ens det senaste året i beaktande, priset kan bli ännu högre.

Ett stenhus i flera våningar invid en solbelyst gata.
Bildtext Borgågården är byggd 1909.

Hela huset måste egentligen plockas isär och tömmas på gammal isolering, ända ner till stommen. Sedan ska det byggas upp tillbaka. 

– Det är ett mycket större jobb än vad man trodde då den tidigare kostnadskalkylen gjordes, säger Silvast.

Hyran höjs

På grund av den dyra prislappen har projektet blivit kvar på bordet och väntat på sin tur. Inte heller i nästa års budget finns pengar för en renovering. 

Knappast blir det av under de närmaste åren, säger Silvast men tillägger att det förstås hänger helt på politikerna.

En dyr renovering betyder också att hyran i huset kommer att höjas. 

Just nu står huset tomt på grund av den dåliga inomhusluften. Men tidigare hade både Borgå konstskola, Borgå medborgarinstitut och Kvarnbackens skolas eftermiddagsklubb verksamhet i huset.

Bildningsdirektör Sari Gustafsson säger att bildningssidan inte kan tänka sig återvända till huset om hyrorna höjs.

– Enligt beräkningarna skulle hyrorna i Borgågården bli tre gånger dyrare än vad konstskolan och medborgarinstituten betalar nu. Det finns inte sådana pengar, säger Gustafsson.

Ett stenhus i flera våningar invid en solbelyst gata.
Bildtext Huset är skyddat av Museiverket. Det medför sina egna krav.

Lokalitetsdirektören Silvast väger sina ord försiktigt, men säger att det kan börja vara på sin plats att hitta en köpare till huset.

– Det kan vara ganska svårt att hitta en användning för huset inom stadens egen verksamhet. Alternativet skulle kunna vara att hitta någon som vill köpa huset och ta hand om det. Men jag understryker att det beror helt på vad beslutsfattarna bestämmer, säger Silvast.

Huset blir ändå inte i sämre skick av att stå tomt, enligt Mikko Silvast. Värmen är på och väktare tittar till huset med jämna mellanrum så att ingen tar sig in och förstör.