Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Oförrätter mot samer ska behandlas i kommission, De Gröna diskuterar sina ministerposter – och tre andra nyheter för måndagsmorgonen

Från 2021
Pauliina Feodoroff står på en bakgård.
Bildtext Att utreda och åtgärda oförrätterna mot samerna är framför allt en fråga för det finska samhället överlag, säger den samiska aktivisten Pauliina Feodoroff.
Bild: Sara Sundman

God måndagsmorgon! Här får du några nyheter att inleda veckan med.

Oförrätterna mot den samiska befolkningen ska utredas – sannings- och försoningskommissionen startar i höst

Efter en lång väntan startar sannings- och försoningskommissionen för samer i höst i Finland. Syftet med kommissionen är att utreda diskriminering och kränkningar av samernas rättigheter, såsom till exempel tvångsförfinskningen.

Att kommissionen nu startar, efter många om och men, väcker olika känslor hos samerna. En del är hoppfulla, medan andra förhåller sig mer skeptiska.

– Samer vill se strukturell, grundläggande förändring i de sätt som finska staten assimilerar samerna, förhindrar oss från att utöva vår egen kultur och framför allt gnager sameområdet i kanterna för att förvandla det till råvaror, säger den skoltsamiska aktivisten och regissören Pauliina Feodoroff.

– Om man vill vinna samernas förtroende kunde kommissionen göra något överraskande, till exempel införa konkreta åtgärder redan under kommissionens gång, säger Veli-Pekka Lehtola, professor i samisk kultur vid Giellagasinstitutet vid Uleåborgs universitet.

kokousedustajia pöydän ympärillä
Bildtext Sametinget är samernas parlamentariska församling i Finland.
Bild: Vesa Toppari / Yle

Hur ska De Grönas ministerposter fördelas under Ohisalos ledighet? Partiet samlas i dag

I dag samlas De Grönas riksdagsgrupp och partifullmäktige för att diskutera hur partiets ministerposter ska fördelas under partiordförande, inrikesminister Maria Ohisalos föräldraledighet.

Diskussionen inom partiet går het och den enda som verkar sitta säkert på en ministerpost är utrikesminister Pekka Haavisto.

Förutom inrikes- och utrikesministerposterna sitter partiet också på miljöministerportföljen. Den innehas för tillfället av Krista Mikkonen, som av många betecknats som osynlig under klimatkrisen.

Många olika namn har förts fram för de olika ministerposterna, och det är inte heller omöjligt med ministerrotationer i två omgångar.

maria ohisalo i färgglad klänning, bakgrunden är svart
Bildtext Maria Ohisalo blir föräldraledig och ministerposterna ska fördelas om.
Bild: Silja Viitala / Yle

Första förhandlingarna mellan USA och talibanerna sedan maktskiftet i Afghanistan

USA och talibanerna har fört regelrätta förhandlingar för första gången sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan i augusti.

Parterna möttes i Qatar, där samtalen handlade om ekonomiska tvister, säkerhetsfrågor och människorättsförhållanden i Afghanistan.

Talibanerna kräver att USA frigör Afghanistans medel som har frysts i amerikanska banker.

De vädjade också om humanitärt bistånd eftersom ekonomin har lamslagits i Afghanistan.

USA krävde för sin del att talibanerna garanterar fri lejd för fängslade amerikaner och utlänningar och att de respekterar mänskliga rättigheter, framför allt flickors och kvinnors rättigheter.

Rädda Barnen: 60 flickor dör dagligen i barnäktenskap

Fler än 60 flickor dör varje dag i så kallade barnäktenskap, till följd av graviditet och förlossning, visar en ny rapport från organisationen Rädda Barnen. På årsnivå handlar det om 22 000 dödsfall till följd av barnäktenskap.

Nästan hälften av dödsfallen sker i västra och centrala Afrika.

Enligt Rädda Barnen har coronapandemin försämrat situationen. Då skolor har hållit stängt, hälsovårdstjänsterna har varit överbelastade eller stängda och allt fler familjer drabbas av fattigdom ökar också risken för våld mot kvinnor och flickor.

I dag, den 11 oktober, uppmärksammas internationella flickdagen.

Demonstration mot barnäktenskap i Indien år 2006.
Bildtext Demonstration mot barnäktenskap i Indien år 2006.
Bild: PIYAL ADHIKARY

Slut på gratis coronatestning i Tyskland

Från och med i dag börjar det kosta att coronatesta sig i Tyskland. Den som behöver ett negativt coronatest för att till exempel gå på restaurang eller bio får betala för det själv.

Genom att slopa gratistesten vill man bland annat se till att den vaccinerade majoriteten av befolkningen inte längre ska behöva stå för kostnaderna för de personer som har valt att inte ta coronavaccinet.

– När vaccinen nu redan en längre tid har varit tillgängliga för alla är det dags att slopa gratistesten, säger förbundskansler Angela Merkel.

De enda undantagen gäller för barn och unga under 18 år och för personer i vissa specialgrupper, som till exempel gravida.

Också i de fall då det finns en misstanke om en eventuell smitta förblir testen gratis.

En person i skyddsutrustning går mot en bil för att genomföra ett drive-in coronatest i Landsberg i Tyskland.
Bildtext Coronastrategin i Tyskland har länge byggt på omfattande testning, men nu börjar testningen kosta.
Bild: imago images/Future Image/ All Over Press

Väder

I landets södra och mellersta delar samt Norra Österbotten och Kajanaland är det molnigt, tidvid regn eller duggregn i väster och norr samt lokalt regnskurar i öster.

I Lappland mulet väder och allmänt regn, i Lappska armen även snöblandat regn eller snö.

Den högsta dagstemperaturen är i dag 8-12 grader, i Lappland 1-9 plusgrader.