Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Aurora Botnia dras med förseningar – flera faktorer ligger bakom

Från 2021
Uppdaterad 13.10.2021 09:15.
Aurora Botnia saapumassa Vaasan satamaan ensimmäistä kertaa 25.8.2021 kello 11 jälkeen
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Wasalines nya färja Aurora Botnia har ända sedan trafikstarten dragits med förseningar.

Wasalines vd Peter Ståhlberg nämner ett exempel där fartyget varit en och en halv timme försenat vid ankomst. Orsakerna bakom förseningarna är enligt honom flera.

Det handlar bland annat om att fartyget behöver ta i land vid ett annat färjfäste när det blåser hårdare sydlig vind i Umeå och att det överlag tar längre tid att förtöja Aurora Botnia än vad man räknat med. En ökning av fraktvolymerna har också påverkat.

Man står på däck på fartyg.
Bildtext Förändringar kan göras i hamntiderna men det kommer inte att påverka ankomsttiderna, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

– Nu ser vi över hamntiderna och vi ska sätta lite mer tid i hamn där de största förseningarna uppstår, säger Peter Ståhlberg.

Förseningarna har enligt Ståhlberg minskat den senaste tiden och man ska diskutera lösningar tillsammans med skeppsbefäl och hamnarbetare. Det kan bli aktuellt att göra förändringar kring hamntiderna, men det påverkar i sådana fall inte ankomsttiderna.

– De tider då vi har lite last är det onödigt att vi ligger i hamn en timme om vi kan lasta på 30 eller 45 minuter. Den tid som blir över kan vi flytta till en annan hamntid när vi behöver det. Det är en omdisponering av tiderna och resurserna, säger Peter Ståhlberg.

Diskussion om artikeln