Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

60 flickor dör i barnäktenskap dagligen – coronapandemin har försämrat situationen

Från 2021
En skylt på en skolgård i Ghana uppmanar att upphöra med barnäktenskap.
Bildtext Nästan hälften av de 22 000 flickor som dör i barnäktenskap årligen dör i västra och centrala Afrika.
Bild: Riikka Pennanen / Yle

Fler än 60 flickor dör varje dag i så kallade barnäktenskap, till följd av graviditet och förlossning, visar en ny rapport från organisationen Rädda Barnen. På årsnivå handlar det om 22 000 dödsfall till följd av barnäktenskap.

Nästan hälften av dödsfallen sker i västra och centrala Afrika, visar rapporten. Mödradödligheten bland tonåringar är högre där än någon annanstans i världen.

Läget är dåligt också i Sydasien, där 2 000 flickor dör i barnäktenskap årligen. I Östasien och Stillahavsområdet är motsvarande siffra 650 dödsfall årligen, och i Latinamerika och Karibien 560 fall per år.

– Barnäktenskap bryter våldsamt mot flickornas rättigheter och är en av de värsta formerna av könsrelaterat våld mot flickor. Komplikationer under graviditet och förlossning är den främsta dödsorsaken bland flickor i åldern 15-19 år, säger Anne Haaranen, direktör för de internationella programmen vid Rädda Barnen.

Coronapandemin har haft negativa konsekvenser för flickor

Enligt Rädda Barnen har coronapandemin försämrat situationen ännu mer, efter att den positiva utvecklingen för att motarbeta barnäktenskap redan tidigare också avstannat något.

Då skolor har hållit stängt, hälsovårdstjänsterna har varit överbelastade eller stängda och allt fler familjer drabbas av fattigdom ökar också risken för våld mot kvinnor och flickor.

– Årligen tar barndomen slut allt för tidigt för miljontals flickor, som dessutom ofta tvingas gifta sig med män väldigt mycket äldre än de själva. Flickorna blir ofta av med möjligheterna att utbilda sig, för att inte tala om att deras hälsa och överlevnad hotas i och med barnäktenskap, säger Haaranen.

Den internationella flickdagen firas i dag, den 11 oktober. Den instiftades av FN:s generalförsamling år 2011 och strävar efter att uppmärksamma allmänheten om flickors rättigheter.