Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook lovar mer kontroll av unga på sina plattformar – de som ser på skadligt innehåll för länge ska få en puff 

Från 2021
Kvinna surfar på sin mobiltelefon.
Bildtext Unga som ser på skadligt innehåll länge ska få sig en "puff" av Facebook och Instagram.
Bild: Pixabay

Sociala mediejätten Facebook, som också äger Instagram, går in för att noggrannare följa med ungas beteende på sina tjänster, enligt nyhetsbyrån AP.

Efter den senaste tidens kritik mot bolaget om att unga far illa på deras tjänster, så går Facebook nu in för ett system där de mer noggrant följer med hur länge unga är inne i tjänsten Instagram, och vad de tittar på.

Det ska också vara möjligt för tjänsten att så att säga puffa användaren ifall hen upprepade gånger ser på innehåll som kan vara skadligt.

Nick Clegg, Facebooks vice president för globala affärer, medverkade under söndag kväll i flera amerikanska nyhetsprogram där han hävdade att ingenting är viktigare för Facebook än de unga och att man nu arbetar för att skapa en tryggare miljö för unga på sociala medier.

– Om våra system ser att en tonåring dröjer kvar vid innehåll som kan skada dem på något sätt kan vi “puffa” dem till något annat innehåll, sa Clegg.

Enligt honom vill Facebook nu också bli mer transparent.

– Om de som stiftar lagar vill reglera för oss och andra sociala medier så kommer vi så klart att följa lagarna, sa Klegg i en intervju med CNN.

Det ryktas också om att plattformen skulle ha planer på att öppna upp för föräldrar som har barn som rör sig på apparna att följa med vad deras unga ser på för innehåll. Det här gäller barn och unga under 16 år.

De här förslagen har ändå stött på kritik. Bland annat tycker man att de här lösningarna kommer för sent och undrar om de verkligen kommer fungera.

Mer vänner, mindre politik

Facebook har också fått hård kritik för sin roll inför stormningen av Capitolium i januari och klandrats för att inte ha satt stopp för spridningen av desinformation.

I en intervju med amerikanska ABC sa Clegg att Facebook nu vill ge användarna mera kontroll och att man är medvetna om att användarna vill se mer av sina vänner och mindre politik.

Facebooks algoritm som prioriterar vilket innehåll en användare ser först fick förra veckan kritik av visselblåsaren Frances Haugen som sa att algoritmen framkallar desinformation och våld.

När Clegg fick frågan om varför Facebook inte bara tar bort hela algoritmen och istället visar allt innehåll kronologiskt svarade han att det här bara skulle göra saker värre.

– Om vi tog bort algoritmen skulle folk bara se mer, inte mindre, desinformation och skadligt innehåll. Algoritmen är skapad för att fungera som ett enormt spamfilter, sa Clegg.

Enligt Clegg har Facebook investerat 13 miljarder euro i att hålla sin plattform säker under de senaste åren och samtidigt har man 40 000 anställda som arbetar med samma sak.