Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veronica Helanen har fått en ny lever och har lägre skydd mot coronaviruset trots tre vaccindoser, men hon har bestämt sig för att inte vara rädd

Porträtt på Veronica Helanen utomhus med färggranna höstlöv i bakgrunden.
Bildtext Veronica Helanen isolerade sig länge men har slutat med det.

Alla har inte ett så gott skydd när samhället öppnar upp allt mer. Veronica Helanen har fått en ny lever och tar mediciner som dämpar immunsystemet. Hon kommer att fortsätta vara försiktig, och hoppas att andra också är det.

Det finländska samhället öppnar upp mer och mer – till exempel rekommendationen om distansjobb upphör nu på fredag.

Många har redan börjat leva i stort sett normalt, såsom före coronapandemin. Men inte alla.

Personer med nedsatt immunförsvar löper fortsättningsvis en större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

21-åriga Veronica Helanen i Uleåborg är en av dem och hon hoppas att folk kommer att fortsätta vara försiktiga trots att många restriktioner slopas. Hon kommer själv att vara försiktig, utan att ändå vara rädd.

Veronica Helanen har varit sjukskriven sedan i februari 2019. Hon skrev studenten före det.
Veronica Helanen har fått en ny lever och har lägre skydd mot coronaviruset - Spela upp på Arenan

– Man kan ju inte sluta leva. Min läkare har sagt till mig att som ung person så kan jag inte bara sluta leva. Jag har ett liv och jag måste göra saker som håller mig vettig i huvudet.

Veronica Helanen har en ny lever sedan drygt tre år tillbaka, på grund av autoimmun hepatit (AIH) – en ovanlig sjukdom som ledde till att hennes egen lever skadades. 

– Det är annorlunda när man har fått ett nytt organ. Man har alla mediciner och man måste vara mer försiktig. 

Viktigt med en tredje vaccindos

Medicinerna dämpar immunförsvaret och behövs för att kroppen inte ska stöta bort det nya organet.

Men samtidigt får Helanen ett sämre skydd av coronavaccinet. Därför har hon redan fått tre vaccindoser.

– De där medicinerna är så starka att vaccinskyddet blir sämre även om man har tagit två eller tre doser. Så vi når inte samma skydd som friska personer gör.

Hälsomyndigheterna betonar att det är viktigt att personer som har nedsatt immunförsvar till följd av en sjukdom eller medicinering tar en tredje vaccindos mot covid-19.

Antikroppstest kan ge mer klarhet

– Men också efter en tredje vaccindos är det möjligt att det förblir oklart hur bra vaccinskyddet är. Då är det möjligt att mäta nivån av antikroppar i blodet, med hjälp av ett blodprov, påpekar Sakari Jokiranta som är specialistläkare i klinisk mikrobiologi vid företaget Vita Laboratoriot.

Testet mäter bara antikropparna, och inte till exempel T-cellerna. Resultatet är ändå riktgivande för hur gott skydd man har.

Antikroppstesterna som uppskattar vaccinskyddet görs oftare inom den privata hälsovården, men de sker också i viss mån inom den offentliga vården om läkaren anser att det är befogat. 

Veronica Helanen säger att det är bra att sådana här tester finns.

– För vissa kan det hända att det kan vara till hjälp att mäta det, så att man får lugn och ro, och man får veta att man inte löper någon stor fara, säger hon.

Själv är hon ändå inte intresserad av att få mer information om det skydd hon har, eftersom svaret inte är definitivt. 

Helanens läkare har också sagt att hon löper större risk än vad många andra gör, och det räcker för henne.

THL om vaccinskyddet hos personer med immunbrist

Hos personer med immunbrist kan immunförsvaret vara nedsatt till den grad att kroppen inte kan bilda antikroppar eller annars försvara sig mot sjukdomsalstrare.

Därför har en person med immunbrist ofta ett större behov av vaccination än vanligt.

Det skydd vaccinet ger kan förbli bristfälligt, vilket innebär att boosterdoser behövs.

Det finns endast knapphändiga forskningsrön kring den skyddseffekt som vacciner ger upphov till hos en person med immunbrist.

Källa: Institutet för hälsa och välfärd

Under coronapandemin har Helanen hållit sig mest hemma, av rädsla för att få allvarlig covid-19.

– Det har nog varit ganska sorgligt för jag är en sådan person att jag tycker om att umgås med olika människor, göra saker och besöka andra platser, påpekar hon.

"Nu kan man börja göra saker igen"

Under senare tid när en stor andel av befolkningen nu är vaccinerad, och hon själv också har fått tre doser vaccin, så har hon beslutat sig för att bli mer aktiv.

– Nu kan man börja göra saker igen, och man behöver inte bara vara hemma och isolera sig från andra.

Hon försöker ändå vara försiktig och handlar till exempel på sådana tider då det är färre kunder i butikerna.

Veronica Helanen berättar att det är hennes önskan om att vara delaktig i samhället som har fått henne att inte isolera sig så mycket längre. Att isolera sig länge innebär ändå en risk att hamna utanför samhället.

– Det är sådant jag är för tillfället mest rädd för. Jag är inte i arbetslivet och jag studerar inte för tillfället.

"Lev försiktigt också framöver"

Hon önskar också att folk ska ta i betraktande att det finns personer med nedsatt immunförsvar.

Med det avser hon att man borde ta coronavaccinet om man inte har gjort redan, och inte borde gå ut bland folk om man har symptom som tyder på att man har influensa, en förkylning eller covid-19.

– Så då blir det också lättare för oss att börja leva det normala livet, om man kan säga så.

Dessutom hoppas hon att finländare också framöver självmant kommer att välja att använda munskydd för att undvika att smitta andra, även då det inte finns officiella rekommendationer om att använda munskydd. 

Och hon hoppas också att folk kommer att fortsätta hålla avståndet.

– Här i Uleåborg har vi haft två veckor så att man inte har behövt använda munskydd i affären, men över hälften använder det ändå. Det är jättehärligt att se att det inte blev så att folk genast slängde bort alla munskydd när restriktionerna försvann.

Helanen vill börja studera så småningom

Veronica Helanen har varit sjukskriven i mer än två år nu. Hon fick först en ny lever, men den behövde sedan bytas till ytterligare en ny fyra veckor senare.

– Jag hoppas på att få en studieplats. Men för tillfället så är min hälsa ganska dålig ändå, men mycket bättre hela tiden. Och jag har haft två transplantationer på en månad och det var ganska tungt för min kropp. Återhämtningen är ännu på gång från operationerna.

Hon har ändå en positiv inställning och drömmer om att bli antingen sjuksköterska eller sociolog någon gång i framtiden, när hon är tillräckligt frisk. 

– Det tar bara tid. Det är sådant jag måste acceptera. Jag är hemma och vilar mycket och gör sådant jag tycker om. Det är sådant som har kommit med de här transplantationerna. Efter några år hoppas jag på att jag är frisk, eller så frisk jag kan bli, och kan studera och jobba och allt sådant.