Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Positiv nyhet inom cancerforskningen: Nytt läkemedel bromsar hjärncancerceller och gör cellgifts- och strålbehandlingen effektivare

Från 2021
Röntgenbilder av en hjärna med cancertumör.
Bildtext Allvarlig cancer i hjärnan leder ofta till döden inom två år efter diagnos.
Bild: Alamy / All Over Press

En ny forskning vid Åbo universitet ger lovande resultat för att sakta ner utvecklingen av hjärncancer. Forskningen visar att hjärncancercellerna kan begränsas med ett nytt läkemedel.

Statistik från de senaste åren visar att över 30 000 finländare varje år insjuknar i någon form av cancer, medan över 10 000 dör i cancer varje år.

Det finns inget botemedel mot cancer, men forskare jobbar ständigt för att hitta ett sådant och andra sätt att hindra cancern från att sprida sig.

En ny forskning från Åbo universitet ger något slags ljus i tunneln för framtida hjärncancerfall. Forskaren Joni Merisaari har nämligen hittat nya sätt att begränsa cancerceller.

Tillväxthämmande protein bromsar hjärncancer

Joni Merisaari har i sin doktorsavhandling undersökt nya möjligheter för utveckling av behandling av glioblastom, som är den vanligaste och mest aggressiva cancern med ursprung i hjärnvävnaden.

Glioblastom utgör 15 procent av alla hjärntumörer. I Finland konstateras 150–200 fall av den här cancertypen varje år. De flesta dör inom 1–2 år efter att diagnosen fastställts.

"Även om forskningen kring glioblastom varit mycket intensiv under flera decennier, har man inte kunnat erbjuda nya behandlingar som skulle öka livslängden för patienter", konstaterar Merisaari i ett pressmeddelande.

För tillfället behandlas glioblastom genom operation, cellgifter och strålbehandling. En del läkemedel kan användas för att minska symtomen, exempelvis steroider.

En man med brunt hår och skägg klädd i mörkblå kavaj och skjorta tittar in i kameran och ler.
Bildtext Joni Merisaari har i sin doktorsavhandling undersökt cellulära svagheter i glioblastom, hjärncancer.
Bild: Pressbild / Laura Merisaari

Merisaari har i sin avhandling experimenterat med en medicin som aktiverar PP2A-komplexet. PP2A är ett tillväxthämmande protein i kroppen som kan fungera som en bromsmekanism för cancerceller. När en person insjuknar i cancer är den här funktionen nedsatt.

Med medicinen lyckades Merisaari aktivera PP2A och konstaterar att läkemedlet är en effektiv behandling mot den här cancertypen.

"Läkemedlet är utmärkt för behandling av hjärncancer eftersom det lätt passerar blodhjärnbarriären. Barriären hindrar många läkemedel från att nå hjärnan", säger Merisaari.

Meri konstaterar att läkemedlets aktivering av PP2A också leder till att andra läkemedel för att behandla cancern blir effektivare.

"Fördelen med kombinationsbehandlingar, utöver att de är effektiva, är att de minskar risken för biverkningar eftersom enskilda läkemedel inte behöver användas i så stora mängder", säger Merisaari.

En kvinna ligger på en säng medan hon får cellgifter i armen.
Bildtext Bland annat cellgifter, cytostatika, används för att behandla cancer.
Bild: Alamy / All Over Press

Merisaari har också hittat ett nytt sätt att använda nanopartiklar i behandlingen av glioblastom. I ett samarbete med forskare vid Åbo Akademi har han konstaterat att tomma nanopartiklar kan förstöra cancerceller. Nanopartiklarna kan alltså få stamceller att dö.

"Glioblastoms stamceller är mycket resistenta mot nuvarande behandlingar och på grund av det här är det mycket viktigt att försöka hitta nya potentiella svagheter i dem", säger Merisaari.

Här hittar du doktorsavhandlingen Cellular vulnerabilities of glioblastoma (2021) skriven av Joni Merisaari.

Diskussion om artikeln