Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stockmann inleder samarbetsförhandlingar igen – 60 jobb hotade

Från 2021
Uppdaterad 11.10.2021 10:25.
Stockmanns byggnad i Helsingfors. En spårvagn kör förbi.
Bildtext Stockmann organiserar om och hoppas kunna spara 4 miljoner euro i året. Arkivbild.
Bild: Alamy / All Over Press

Varuhuset Stockmann inleder samarbetsförhandlingar. 210 personer i Finland berörs av förhandlingarna. Enligt Stockmann försvinner högst 60 jobb.

Stockmann ska förnya sin strategi och gör därmed omorganiseringar. Varuhuset vill förbättra kundnöjdheten och affärsverksamhetens lönsamhet genom smidigare processer och en mer effektiv gemensam operativ modell i alla tre verksamhetsländer. Därför inleds samarbetsförhandlingar den här veckan.

"Målet är att utveckla smidigare processer genom att gallra bort överlappande funktioner även mellan länderna och införa en plattare hierarki för att göra vår service snabbare och bättre samt att skära ner de fasta kostnaderna", säger transformationsdirektör Mikko Huttunen vid Stockmann i ett pressmeddelande.

En del jobb försvinner helt och hållet, medan andra läggs till. Totalt försvinner 105 tjänster, medan 45 läggs till.

4 miljoner euro i besparingar i året

Samarbetsförhandlingarna omfattar Stockmanndivisionens hela personal i de tre verksamhetsländerna (Finland, Estland och Lettland).

"Stockmann lokaliserar de nya uppgifterna optimalt med tanke på verksamheten och kostnadseffektiviteten så att de så väl som möjligt stöder affärsverksamheten och tillväxten i verksamhetsländerna", konstaterar koncernen i pressmeddelandet.

Stockmann hoppas genom de här åtgärderna spara närmare 4 miljoner euro i året. Enligt Stockmann kommer personalminskningen inte att synas i varuhusets verksamhet, kundservicen eller e-handeln.

Omorganiseringarna görs i samband med nästa års första kvartal.

Varuhuset Stockmann har sammanlagt över 1 700 anställda. De flesta av dem jobbar i FInland, över 1 100.