Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jonathan från Karis satt 30 timmar i polisförvar efter Elokapinas demonstration vid Statsrådsborgen: "Vi slutar inte förrän ett klimatnödläge har utlysts"

Från 2021
Uppdaterad 11.10.2021 12:09.
Porträttbild på Jonathan Terlinden, klädd i svart mössa och grå munkjacka.
Bildtext Jonathan Terlinden är beredd att "gå ganska långt" för att få regeringen att utlysa klimatnödläge.
Bild: Privat / Katharina Böhm

Demonstrationen vid statsrådsborgen i Helsingfors i fredags slutade med att 52 personer greps av polis. En av de gripna var Jonathan Terlinden från Karis.

Klimat- och miljörörelsen Elokapina avslutade sin höstaktion med en demonstration vid Statsrådsborgen i Helsingfors i fredags (8.10). För Jonathan Terlindens del slutade aktionen i en poliscell.

Demonstranterna kedjade sig fast vid dörrarna till Statsrådsborgen. Polisen bedömde att demonstranterna försvårade passage genom dörrarna och att det var en säkerhetsrisk. Polisen grep 52 personer och uppgav att gripandet gick lugnt till.

Polisen bar Elokapina-aktivister en och en till en väntande buss - Spela upp på Arenan

Jonathan Terlinden uppger att han släpptes dagen efter demonstrationen, efter nästan 30 timmar i polisförvar. Han berättar att när polisen berättade vilka brott han och de andra aktivisterna misstänktes för så blev det ganska snabbt klart att ”det bara var ett påhitt som inte kommer leda någonstans”.

Terlinden uppger att de brott som han och andra demonstranter misstänks för är tredska mot polis, grovt ofredande av allmän plats och hindrande av möte. De två sistnämnda har demonstranterna inte gjort, säger han.

– Vi har protesterat fredligt. Vi har suttit där, vi har inte blockerat ingångar och inte hotat något möte.

Elokapina Valtioneuvon linnalla osoittamassa mieltä.
Bildtext Demonstranter satt utanför Statsrådsborgen den 8 oktober.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Helsingforspolisen medgav (10.10) att den felbedömt det eventuella säkerhetshot som Elokapina skulle ha orsakat genom demonstrationen vid Statsrådsborgen.

Beredd att fortsätta protestera

Jonathan Terlinden deltar i Elokapinas aktioner för att få regeringen att utlysa klimatnödläge och för att få regeringen att agera kraftigare i kampen mot klimatförändringen.

Han säger sig vara beredd att gå ganska långt för att lyfta klimatfrågan.

– Det innebär förstås inget våld, fredliga aktioner och sådant, säger han.

Elokapina demonstrerar vid statsrådsborgen vid Senatstorget - Spela upp på Arenan

Terlinden upplever att det redan protesterats en tid på andra sätt men att det inte verkar ha lett någon vart och att det därför behövs radikalare metoder för att väcka den uppmärksamhet som klimatfrågan kräver.

– Det verkar inte som politikerna reagerar annars.

Vad Elokapinas nästa plan är kan han inte säga något om. Men han säger att han är beredd att fortsätta direkt när planerna går vidare.

– Inte slutar vi förrän ett klimatnödläge har utlyfts och före regeringen börjar säga att vi har ett problem.

Intervjun bygger på en radiointervju av Tiina Grönroos. Hör intervjun i klippet nedan.

Artikeln uppdaterades 11.10 klockan 12:09 . Tidigare stod det att Terlinden suttit i häktet. Det var ett felaktigt ordval.