Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Utrymmesbristen på Sundom skola åtgärdas – utvidgningsplanen godkändes av Vasa stadsfullmäktige

Från 2021
Uppdaterad 12.10.2021 11:03.
Kvinna står framför gungor och klätterställning på en skolgård.
Bildtext Sundom skolas rektor Annika Snickars berättar att det är många förbättringar som ska göras.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

I Sundom skola i Vasa har utrymmesbrist varit ett verkligt problem. Projektplanen för att utvidga skolan är nu klar och godkändes av stadsfullmäktige på måndag kväll.

Under det senaste läsåret hade Sundom skola 250 elever trots att maximiantalet elever i skolan är 219. Den akuta krisen löstes med baracker som köptes in och placerades på skolans innergård.

Enligt rektor Annika Snickars var den verkliga utrymmeskrisen förra året. Men att utvidga skolan är fortfarande välkommet.

– Akut har det varit och nog är det ännu brist på utrymme här på skolan. För tillfället har vi 230 elever men ifjol hade vi 250, så vi är hela tiden lite över det som skolan är dimensionerad för.

En barackbyggnad som fungerar som tillfälligt klassrum.
Bildtext Nödlösningen för utrymmesbristen blev baracker som årets sjätteklassare har undervisning i.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

Projektplanen för utvidgningen av skolan behandlades i Vasa stadsfullmäktige på måndagskvällen, och fullmäktige godkände planen. Planen består av flera delar. En byggnad på två våningar ska byggas. I den kommer det bland annat att finnas fyra klassrum och ett grupprum.

Förutom en ny byggnad är planen att göra ändringar inne i skolan. I den nuvarande fastigheten kommer ett klassrum förvandlas till två mindre specialundervisningsrum och två klassrum förvandlas till ett större klassrum och grupprum.

Ändan av en stor skolbyggnad. Framför betongväggen står en kvinna och ser mot sidan.
Bildtext Här kommer den utvidgade delen enligt projektplanen.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

Dessutom flyttas lärarrummet till två klassrum medan lärarrummet och lärarnas arbetsrum blir musiksal.

– Det är många förbättringar som vi har i planen. Jag kommer inte på något som jag skulle önska mer i det här skedet, säger Snickars.

Klart våren 2023

Efter utvidgningen väntas 230–240 elever få plats i skolan. Det borde vara tillräckligt också för framtiden, menar Snickars.

– Om prognoserna håller sig kommer vi ha det bra. Jag vill ju tro att det här är så som det kommer hållas en lång tid framöver, säger Snickars.

Skolgård med gungor i förgrunden och lekande barn i bakgrunden.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

En hel årskurs, sexorna, har sin undervisning i barackerna nu. Planen är att fortsätta med barackerna tills skolans nya del är klar.

– Så som det är sagt i projektplanen ska det hända i slutet av våren eller sommaren. Våren 2023 ska det vara inflyttningsklart.

Hur mycket är projektet planerat att kosta?

– Budgeten gick väl på 1,7 eller 1,8 miljoner. Sedan kommer värmesystemet att bytas ut till jordvärme. Det ändras på samma gång men det är en separat budget, säger Snickars.

Artikeln uppdaterad tisdagen den 12 oktober klockan 11.03 med att projektplanen godkändes.

Diskussion om artikeln