Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hundar på spåret i Ingå i helgen – hundklubben Canidae ordnar spårprov

Från 2021
Spårprov med en dobermannen Shanelle och föraren Tarja Simos-Grönholm..
Bildtext Tarja Simos-Grönholm tävlar här med Shanelle som är dobermannhundarnas lydnadsmästare 2020 och 2021.
Bild: Privat

Hundklubben Canidae i Ingå har bråda dagar. På lördag ordnas spårprov och det krävs en hel del arbete innan hundarna kan ge sig ut på åkrarna och visa om de hittar rätt längs spåren.

Hundklubben Canidaes sekreterare Tarja Simos-Grönholm är en av arrangörerna och deltar i spårprovet på lördag (16.10). Men innan hon kan ge sig ut i spåret med dobermannen Shanelle så krävs det en hel del arbete. 

– Först ska man ansöka om att få ordna spårprovet, det ska finnas en domare, en ansvarig provfunktionär och spårläggare, berättar Simos-Grönholm om förberedelserna. 

Tarja Simos-Grönholm med sin hund Shanelle som vunnit pris.
Bildtext Stolt mästare. Shanelle vann dobermannhundarnas IFH-mästerskap i Kuortane den 5 september i år och blev då samtidigt brukschampion i grenen IFH, internationellt spårprov.
Bild: Privat

Det krävs fyra hektar åker för dem som tävlar i andra klassen med ett spår på cirka en kilometer. I första klassen är spåret 500–600 meter långt och då behövs en åker som är två hektar stor. 

– På provdagen gör spårläggarna spåren tre timmar innan tävlingen och det läggs också villospår. Dessutom behöver vi någon som sköter kantinen. Vi informerar deltagarna var de ska vara och sådant. Det är mycket jobb. 

En karta som visar hur olika spårprov för hundar kan se ut.
Bildtext Så här kan ett IFH-spår, internationellt spårprov, i högsta klassen se ut. På spåret finns sju föremål som hunden skall hitta och markera. Dessutom går en annan människa ett så kallat villospår över spåret två gånger 30 minuter innan tävlingen. De här spåren är från Kuortane i september där Shanelle blev mästare och Nitza blev sjätte.
Bild: Privat

På lördag tävlar sex hundar i spårprovet i Västankvarn med omnejd. 

Tarja Simos-Grönholm har aldrig räknat ut hur många timmar hon sätter på att träna sina hundar Nitza och Shanelle. Det är bara något hon tycker om att göra tillsammans med hundarna som är både familjemedlemmar och en hobby. 

– Men det är klart att det krävs mycket då man tränar två hundar i både lydnad och spårning. 

Tarja Simos-Grönholm.
Bildtext Tarja Simos-Grönholm är sekreterare i hundklubben Canidae.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Båda hundarna är duktiga då de tävlar och det beror mycket på att de gillar att samarbeta med mig, säger Tarja Simos-Grönholm. 

– De måste kunna koncentrera sig och vara uthålliga, men samarbetsviljan är a och o.

Här berättar Tarja Simos-Grönholm mera om vad som krävs av hundar som tävlar:

Diskussion om artikeln